Cijena peleta skočila preko 1.000KM: Ovo je cijena bez uračunatog prevoza od fabrike, do skladišta pa do kupca

Eksplodirala je potražnja za sustavima grijanja na pelet Naravno, to je značilo da je cijena jako porasla i pelet je trenutno rasprodan kod mnogih trgovaca. Pelet se u Bosni i Hercegovini tada prodavao po cijeni od 280 KM za tonu, dok se u toku 2021. godine cijena ovog ogrijevnog materijala kretala od 300 do 330 KM po toni.

Ove godine došlo je do višestrukog porasta cijene. U aprilu je bilo moguće pronaći tonu peleta za 480 KM. Već u maju cijena peleta je bila 640 KM po toni.

Donosimo analizu: Koja je cijena peleta i drva u Njemačkoj a koja u BiH?

“Trenutno smo raspordali naše dostupne količine peleta koje imamo zakupljene kod proizvođača po trenutnim cijenama. Uzimajući u obzir da se kraj zabrane izvoza bliži te da proizvođači najavljuju porast cijene zbog izvoza, uistini nismo u mogućnosti Vam obećati tačnu cijenu. Ono što Vam možemo obećati je da ćemo Vam javiti sve informacije početkom naredne sedmice ako želite, kada ćemo i mi, nadamo se, znati tačne cijene.

Peleta trenutno zbog visokih nabavnih cijena od fabrika peleta, nemamo u ponudi te ga nećemo imati do daljenjg. Cijena koja bi bila aktuelna u našoj kompaniji je preko 1.000,00 KM po toni, obzirom da je trenutno najjeftinija ponuda od fabrika peleta 950,00KM po toni. Napominjemo da je to cijena bez uračunatog prevoza od fabrike do našeg centralnog skladišta te prevoza iz centranog skladišta do krajnjeg kupca. Obzirom da se navedena cijena kosi sa patriotskom filozifijom naše firme koju propagiramo od njenog nastanka koju odnosimo preko 20 godina a to je da smo u maksimalnoj službi stanovništva BiH sa ciljem obezbjeđivanja što jeftinijeg i kvalitetnijeg ogrjeva – Uprava firme Drvosječa je donijela odluku da pelet isključi iz svog asortimana do daljenjg donosno dok se situacija ne stabilizuje.” – izjavili su iz kompanije Drvosječa piše Crna-Hronika.

Jedino što Vam možemo ponuditi je kupovina peleta na vreću dok se ne prodaj i posljednje zalihe koje naša kompanija ima, a one su u ovom trenutku jako male. Pelet na vreću možete nabaviti u svim našim poslovnicama u Sarajevu, Mostar, Zenici i Tuzli sa maksimalnom količinom kupovine od 20 vreća.

Trgovci peletom upozorili da ukoliko se zabrana izvoza koja je na snazi do 24. septembra ne produži cijena ovog proizvoda bi mogla da bude i veća od 1000 KM po toni. Vijeće ministara je nakon toga donijelo odluku da se Odluka o zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta produži do 31. oktobra ove godine. U odluku o zabrani izvoza uključena je i zabrana izvoza drvnih briketa.

Pelet se dobija tako što se piljevina koja ostane nakon obrade drveta osuši do određenog procenta, a zatim melje, suši i presuje u karakteristične oblike. U bukov pelet se ne dodaju nikakvi aditivi dok je za druge vrste potrebno da se izmiješa.

Za poskupljenje navedeno je više razloga od poskupljenja goriva, materijala za mašine koje se koriste u proizvodnji, ali kao ključni se može izdvojiti povećanje potražnje na tržištu Evropske unije.

Vlasti na državnom nivou su na poskupljenje peleta pokušale reagovati time što su uveli zabranu izvoza nekih drvnih sortimenata uključujuči i pelet na tri mjeseca. Ispostavilo se da ograničenje izvoza na tri mjeseca nije dovelo do snižavanja cijene jer su proizvođači procijenili da im je isplatnije pelet ostaviti u skladišta i sačekati evenutalni nastavak izvoza.

Također, snižavanju cijena nije pogodovalo ni to što je dopušten izvoz briketa koji ima jako sličan tehnološki proces proizvodnje kao pelet.

Vlasti u Kantonu Sarajevo su pokrenule proces pokretanja fabrike za proizvodnju peleta, ali ona neće biti u pogonu prije sljedeće. Također najavile su da će subvencionirati građanima kupovinu, ali još uvijek nisu objavljeni detalji ove odluke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79