Cijene likvidacije u mafijaškim obračunima: “Od 10.000 KM do 400.000 KM”

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije, za portal Radiosarajevo.ba kaže da posljednja dešavanja u našoj zemlji nisu nikakva novost. Nicović naglašava da dok ‘spavaju’ policijske agencije u regiji, mafija izvanredno sarađuje.

“Nije tajna da plaćene ubice idu iz Srbije u Bosnu. I obrnuto, iz Bosne u Srbiju. Ili iz Crne Gore u Hrvatsku, pa iz Hrvatske u Crnu Goru. Znači, kriminalci obavljaju ‘poslove’ na tuđoj teritoriji, a zauzvrat traže uslugu na svojoj teritoriji. Dakle, na mafijaškoj sceni je sistem – usluga za uslugu”, decidan je Nicović.
Marko Nicović

Prema riječima našeg sagovornika, ovakav način ‘rada’ mafije otežava posao i organima gonjenja.

“Policija ne može ništa da poveže, jer dolazi ‘ekipa’ sa druge teritorije da završi ‘posao’. Kriminalci nemaju nikakve predrasude što se tiče nacije, vjere, etničke pripadnosti, teritorijalne pripadnosti… Dakle, mafije vrlo dobro sarađuju, a to je onda problem za policiju, jer je teško nači počinioce i nalogodavce. Teško je naći i poveznicu između same žrtve i izvršioca“, kaže Nicović.
Poznat je i ‘cjenovnik’

Bivši prvi čovjek beogradske policije kaže da mafije, ipak, u nekim slučajevima naručena ubistva plaćaju i po dobro isprobanoj staroj metodi – kešom.Nicović je za portal Radiosarajevo.ba čak otkrio i ‘cjenovnik’ kod plaćenih ubica.

“Sve zavisi od toga ko je meta. Ako je neki, recimo, beznačajan čovjek koji radi na trafici, cijena je 5.000 eura (oko 10.000 KM). Ako je neko veliki ‘igrač’ u politici, biznisu ili podzemlju, onda cifra ide i do 200.000 eura (oko 400.000 KM). Cijena zavisi i od toga da li će ubistvo izazvati veliku pažnju javnosti”, pojašnjava Nicović.

Kada se radi o načinu izvršenja naručenih ubistava, kod plaćenih ubica nema pravila. Nicović, ipak, izdvaja dva najčešća modusa operandija.

“Ubistva vatrenim oružjem – pištoljem sa prigušivačem su najčešći način izvršenja zločina. Međutim, često se koriste i automatska oružja, a plaćene ubice se ne ustručavaju svoje ‘prljave’ planove izvesti čak ni na javnim mjestima. Na drugom mjestu su ubistva počinjena eksplozivima i drugima napravama koje se najčešće postavljaju ispod vozila”, zaključio je Nicović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79