Cijene namirnica i usluga: Povećanje za 91 proizvod

Građani naše zemlje suočavaju se s dinamičnim promjenama cijena osnovnih namirnica, s nekim proizvodima bilježeći rast, dok su drugi postali pristupačniji tokom 2023. godine. Podaci Republičkog zavoda za statistiku Srpske ukazuju na značajne fluktuacije u cijenama nekoliko ključnih prehrambenih proizvoda.

Namirnice poput hljeba, riže, tjestenine, mesa i krompira zabilježile su porast cijena. Na primjer, cijena kilograma riže povećala se za 26 feninga u odnosu na januar prošle godine.

Meso također bilježi porast, pri čemu je kilogram junetine s kostima skočio s 12,86 KM u januaru na 13,50 KM u decembru.

Neki proizvodi poput bijelog pšeničnog brašna, ulja, mlijeka, kafe i jaja postali su pristupačniji prema podacima iz decembra. Ulje je pojeftinilo za 1,31 KM, mlijeko po litri smanjeno je s 2,43 KM na 2,34 KM, a kafa je snižena na 17,74 KM po kilogramu.

Jaja također bilježe pad cijena, smanjujući se za tri feninga po komadu, što je dovelo do cijene od 0,39 KM u decembru.

Nedeljka Ilijić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “Oaza” iz Trebinja, iznosi zabrinutost zbog neujednačenog odgovora na promjene na svjetskom tržištu. Nije zadovoljna time što se cijene ne prilagođavaju jednako brzo kada dolazi do smanjenja na globalnoj razini.

Ostaje vidjeti kako će se cijene dalje razvijati u 2024. godini i hoće li potrošači osjetiti smanjenje troškova osnovnih životnih namirnica kako se globalno tržište stabilizira.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79