Cijene namirnica za bajramsku sofru znatno skočile u odnosu na prethodne godin

Cijene namirnica za bajramsku sofru znatno skočile u odnosu na prethodne godin


U susret Kurban-bajramu, građani su u potrazi za namirnicama koje su neophodne za bajramsku sofru, ali cijene su primjetno porasle u odnosu na prethodne godine.

Pite poput bureka, sirnice i zeljanice, koje su tradicionalno neizostavan dio bajramskog ručka, sada zahtijevaju veći budžet. Kilogram mljevenog junećeg mesa košta između oko 15 KM, kilogram sira za pitu oko 14 KM, dok je pakovanje pavlake od 850 grama oko 6 KM.

Bajramski ručak također obuhvata i pečenje, pa je kilogram janjetine dostupan po cijeni od 30 KM, dok je kilogram teletine između 15 i 25 KM, a junetine 12 do 18 KM. Iako se meso može naći po akcijskim cijenama, u ugostiteljskim objektima cijene janjećeg pečenja rijetko padaju ispod 60 KM po kilogramu.

Osim toga, bajramska sofra uključuje razne vrste dolmi, japraka, bamije i hadžijskog ćevapa, za koje su povrće poput luka, paprike, tikvica, mrkve i kupusa potrebne po cijenama od 3 do 7 KM. Baklava, kao neizostavan kolač na bajramskoj trpezi, zahtijeva domaće orahe koji se na pijacama prodaju po cijeni od 18 do 25 KM za kilogram jezgre, dok je maslac za pripremu dostupan po cijeni od 5 do 8,50 KM za pakovanje od 250 grama.

Kada su u pitanju ostale namirnice, sokovi se kreću između 2 i 3 KM po litri, dok je kilogram mljevene kafe oko 18 KM. Voće kao što su banane, limuni, jabuke, šljive i kajsije također imaju svoje cijene koje variraju između 2 i 7 KM po kilogramu.

Sve u svemu, priprema za Kurban-bajram ove godine zahtijeva veću finansijsku pripremu zbog rasta cijena osnovnih namirnica potrebnih za bajramsku trpezu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija