CIK bi danas konačno trebao objaviti izborne rezultate

U subotu, 22. oktobra, je rok za utvrđivanje preliminarnih izbornih rezultata.

Ukoliko dođe do probijanja rokova, iz SNSD-a najavljuju krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH. Lider stranke Milorad Dodik otvorio je mogućnost i da Republika Srpska sama provodi izbore.

Ubrzanim tempom broje se glasovi za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. U Glavni centar za brojanje tek su pristigli glasački listići za sve ostale nivoe vlasti. Puno posla, a premalo vremena da se ispoštuju rokovi, javlja BHRT.

“Mi idemo da završimo u vremenskim rokovima koji su ispred nas, znači da što prije završimo, ali tačan rok vam ne mogu reći sad trenutno”, kaže Adi Agić iz Glavnog centra za brojanje.

“Prosjek je oko 130 biračkih mjesta dnevno. Po tom tempu mi bi trebali još 12 dana da prebrojimo glasove za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Međutim, resursi koji broje poštu, nepotvrđene listiće i druge glasačke listiće će takođe biti iskorišteni za ovo, pa će to možda ubrzati taj cijeli proces”, navodi Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom.

“U zakonu i provedbenim aktima piše da se preliminarni rezultati moraju objaviti 22. dan nakon održanih izbora, tako da ja ne bih želio da špekulišem šta će biti, ne znam. Ali samo citiram gdje je Izborni zakon apsolutno jasan”, ističe bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić.

No, otvorena je i ta mogućnost da se objave djelimični rezultati, nakon prebrojavanja za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika Republike Srpske. Opravdanje za eventualno probijanje rokova u objavljivanju tih rezultata moglo bi biti i ponavljanje izbora na biračkom mjestu u Bosanskom Novom, tačnije to što je izborni proces u Republici Srpskoj završen zapravo 9. oktobra.

“Ukoliko danas ne bude preliminarnih rezultata, biće podnesene krivične prijave protiv svakog člana CIK-a”, kategoričan je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Njegova pobjeda je, tvrdi, neupitna, što je, kaže, pokazalo i ponovno prebrojavanje. Najavljuje i mogućnost donošenja zakona o izborima u Republici Srpskoj.

“I vratiti nadležnost za sve nivoe u Republici Srpskoj. Od Narodne skupštine, pa do predsjednika republike, do lokalnog nivoa. Isto tako da to bude u nadležnosti Republičke izborne komisije, a ne ovo uzurpatorske Centralne izborne komisije koja pokušava da izborni proces drži onako kako ona želi. Time ponižava narod u Republici Srpskoj”, dodao je Dodik.

Optimistični su u SDS-u, PDP-u i Listi za pravdu i red. Tvrde, na do sada ponovno prebrojanim glasovima, u više od 80 posto slučajeva utvrđene su izborne krađe. Rokovi im nisu bitni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79