Foto: Fena
CIK kaznio Našu stranku i NiP zbog kršenja Izbornog zakona, pokrenut postupak protiv Snage naroda

CIK kaznio Našu stranku i NiP zbog kršenja Izbornog zakona, pokrenut postupak protiv Snage naroda


Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv stranke Snaga naroda zbog objavljivanja promotivnog video spota, potvrđeno je na današnjoj sjednici.

Snaga naroda, osnovana u julu prošle godine u Zenici, objavila je spot pod imenom stranke, u kojem se pojavljuju predsjednik stranke Ramo Isak, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Arnel Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica Rusmir Isak, te Naser Orić i Sefer Halilović.

Kazna za Našu stranku

CIK BiH je kaznio Našu stranku sa 3.000 KM zbog promovisanja digitalizacije i ukidanja CIPS-a, te su naložili uklanjanje spornih objava sa društvenih mreža. Stranka je podijelila fotografiju kandidata Nermina Deljkića, koji se zalagao za isto, te i on mora ukloniti spornu objavu.

CIK je naveo da se radi o vođenju preuranjene političke kampanje, a odluka je usvojena jednoglasno. “Svi kandidati ove stranke su dužni da se suzdrže od javnog oglašavanja i vođenja kampanje prije službenog početka kampanje,” stoji u saopćenju CIK-a BiH.

Kazna za NiP

Stranka Narod i Pravda (NiP) također je kažnjena sa 3.000 KM zbog preuranjene kampanje kandidata Emira Galijaševića iz Tešnja. NiP je dijelio njegove objave putem društvenih mreža, promovirajući njegovu kandidaturu.

CIK je pojasnio da Galijašević nije znao da li će biti kandidat, ali je promocija već ovjerene stranke kršenje Izbornog zakona BiH. Predsjednica CIK-a, Irena Hadžiabdić, izjavila je da je očigledno da se zloupotrebljavaju društvene mreže i elektronski mediji za preuranjenu kampanju i promociju političkih programa.

“Izmjene Izbornog zakona su jasne u ovom smislu. CIK pokušava spriječiti da se neki kandidati promoviraju prije zvaničnog početka kampanje,” dodala je Hadžiabdić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija