Foto: TIBiH
CIK nije kaznio SNSD i PDP zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa

CIK nije kaznio SNSD i PDP zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa


Centralna izborna komisija BiH (CIK) odlučila je da ne kazni SNSD zbog dijeljenja propagandnog materijala u staračkom domu i udruženju djece s posebnim potrebama u Prnjavoru.

Transparency International u BiH (TI BiH) prijavio je ovaj slučaj CIK-u, navodeći da je riječ o preuranjenoj kampanji, obećavanju materijalne koristi biračima i zloupotrebi djece u političke svrhe. Ipak, CIK je zaključio da nije bilo kršenja zakona jer na promotivnim materijalima nisu bila vidljiva stranačka obilježja.

TI BiH smatra da je ovakvim tumačenjem zakonska odredba obesmišljena i da će stranke nastaviti nesmetano zloupotrebljavati javne resurse za kupovinu podrške birača pred izbore. CIK je utvrdio da nije bilo stranačkih obilježja ili političkih poruka prilikom posjete ovim ustanovama, a sporna objava uklonjena je sa stranice SNSD-a Prnjavor.

CIK je također odbio provesti ponovni postupak i sankcionisati PDP i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića zbog promotivne kampanje besplatnog prevoza za penzionere.

Foto: TIBiH

TI BiH prijavio je ovaj slučaj zbog budžetskih davanja tempiranih pred izbore, što je prema Izbornom zakonu zabranjeno. CIK je zaključio da se radi o redovnim davanjima koja su realizovana i prethodnih godina, iako je aktivnost realizovana prvi put.

CIK je sankcionisao SNSD u Trebinju i SDA u Visokom sa po 3.500 KM zbog preuranjene kampanje, ali nisu izrečene sankcije zbog zloupotrebe javnih resursa.

TI BiH ističe da intenziviranje javnih radova i podjela jednokratnih pomoći građanima pred izbore predstavlja najčešći oblik zloupotrebe javnih resursa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija