CIK potvrdio: Dodik se o trošku građana helikopterom vozio na predizborne skupove

CIK potvrdio: Dodik se o trošku građana helikopterom vozio na predizborne skupove


Revizori CIK-a su ustanovili da je Helikopterski servis Republike Srpske zabranjeno donirao SNSD-u svoje usluge i o trošku građana vozio tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na predizborne skupove SNSD-a.

Ured za reviziju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je zaključio da je SNSD prekršio Zakon o finansiranju političkih partija primivši nezakonitu novčanu donmaciju od Helikopterskog servisa Republike Srpske.

SNSD je u svom revizorskom izvještaju onavodi da je prijavila donacije Helikopterskog saveza RS jer nije platila troškove prevoznika.

Iako je Predsjedništvo BiH CIK-u je dostavilo naloge za letove koji su pravdani obavljanjem javne funkcije člana Predsjedništva BiH i poslova iz njegove nadležnosti, ali podaci o letovima su pokazali da su se termini polijetanja i slijetanja helikoptera podudarali sa vremenom održavanja skupova SNSD-a tokom predizborne kampanje 2020. godine.

Informacije o ovom slučaju CIK-u je podnio Transparency International u BiH. Oni su tada objavili da je u samo prvih deset dana izborne kampanje helikopter Vlade RS sedam puta letio na predizborne skupove SNSD-a.

  • Dan planiranog polijetanja i odredište planiranog leta helikoptera navedeno na svakom od naloga odgovara datumu i lokaciji održavanih predizbornih skupova koji su navedeni u prijavi protiv Saveza nezavisnih socijaldemokrata. S obzirom da politička stranka SNSD nije snosila dio troškova za korištenje prevoznog sredstva Helikopterskog servisa Republike Srpske radi javnog skupa, koji je član Predsjedništva BiH i predsjednik ove političke stranke iskoristio za promovisanje stranke za Lokalne izbore 2020. godine, SNSD je ostvario nenovčanu donaciju javnog servisa, koja je političkim strankama zabranjena u skladu sa odredbama iz člana 8. stav (1) Zakona o finansiranju političkih partija –  navodi se u izvještaju CIK-a.

U revizorskom izvještaju se navodi i da je SNSD pokušao osporiti revizorske nalaze. Međutim, novi dokazi ili informacije nisu dostavljeni, stoga primjedbe nisu uvažene.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija