CIK uklonio političara sa Izbora 2024 koji je palio kuće po Bratuncu

CIK uklonio političara sa Izbora 2024 koji je palio kuće po Bratuncu


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je s liste kandidata za imenovanje na dužnost predsjednika / zamjenika predsjednika biračkog odbora izbrisala Najdana Mlađenovića.

“Podnosioci prigovora su nakon objave navedene odluke, blagovremeno, uložili prigovor na odluku u kojem su naveli da je lice Mlađenović Najdan, koji se našao na listi kandidata za imenovanje na dužnost predsjednika / zamjenika predsjednika biračkog odbora, osuđen za ratni zločin pred Sudom BiH”, navodi se u odluci CIK-a.

CIK je uvidom u podatke ustvrdio da je Mlađenović presudom Suda BiH pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i šest mjeseci zbog krivičnog djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Mlađenović je 2014. osuđen za učešće u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo u Bratuncu, a Sudsko vijeće je utvrdilo da je uništavao imovinu tako što je grupi vojnika pokazao kuće koje treba zapaliti, nakon čega su vojnici to učinili, te da je sam izvršio pretres i zapalio jednu kuću.

Podsjećamo, izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt zabranjuje se da se osuđeni za ratne zločine i genocid kandiduju na izborima ali i dda obavjlaju bilo koju izbornu ili drugu funkciju.

Na ovu odluku CIK-a nije moguće uložiti žalbu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija