CIK započeo edukaciju lokalnih izbornih komisija u Banjoj Luci

CIK započeo edukaciju lokalnih izbornih komisija u Banjoj Luci


Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), započela je edukaciju članova opštinskih i gradskih izbornih komisija u nekoliko lokalnih zajednica, a edukacija će trajati do 31. maja.

Program pod nazivom “Upoznavanje izbornih komisija sa podzakonskim aktima” započeo je jučer u Banjoj Luci, a bit će održan i u Tuzli, Mostaru i Sarajevu, kako je saopšteno iz CIK-a.

Glavni cilj ove obavezne edukacije je upoznavanje članova lokalnih izbornih komisija sa najnovijim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Edukacija će se baviti novim pravilima u vezi s imenovanjem predsjednika i članova biračkih odbora, izmjenama Pravilnika o sprovođenju izbora, kao i postupcima primopredaje i pakovanja izbornog materijala. Također, učesnici će dobiti uputstva za određivanje lokacija biračkih mjesta.

Članovi organa za sprovođenje izbora obavezni su da se kontinuirano obučavaju tokom svog mandata, u skladu s planom i programom edukacije koji donosi CIK.

Ova inicijativa CIK-a je posebno značajna u kontekstu ranijih pokušaja vlasti u Republici Srpskoj da uspostavi vlastiti entitetski izborni zakon i prijetnji održavanjem izbora po tom zakonu. Međutim, evidentno je da će se i dalje poštovati državni zakoni, te će vlast u entitetu RS učestvovati na izborima u oktobru kao i do sada, u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija