Cikotić: Ako susjedi izvedu vojsku na granicu prema nama, onda to i BiH treba uraditi

Bivši ministar odbrane Selmo Cikotić izjavio je za „Dnevni avaz“ da, ukoliko susjedi zbog vala migranata izvedu vojsku na granicu prema BiH, onda to i naša zemlja treba uraditi prema njima. Pojašnjava i to, da bi se angažirale Oružane snage, mora postojati odluka Predsjedništva BiH.

– Ako bi se dogovorilo, ako to uradi Srbija sa svoje strane, onda je potpuno normalno da će isto uraditi i Bosna i Hercegovina. Ako ne uradi, onda će teže biti ishoditi saglasnost i konsenzus tri člana Predsjedništva za takvu odluku BiH – kaže Cikotić.

On ističe da je potrebna jedna aktivna međunarodna, prije svega regionalna politika, koja će utjecati na kontrolu i pravac, a i intenzitet kretanja tih migranata.

– Za one koji se već opredijele prema našem prostoru, treba i kompletan sistem integriranog upravljanja granica staviti u funkciju, policije svih nivoa, Graničnu policiju, Službu za strance, Obavještajnu i druge sigurnosne agencije u smislu poznavanja svih aspekata tog procesa – kaže Cikotić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79