Cilj bh. institucija je da što više uzmu iz džepova građana i privrednika

Cilj bh. institucija je da što više uzmu iz džepova građana i privrednika


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izmjene zakona o akcizama, ali će ukidanje akciza i niže cijene građani još morati pričekati.

Ako do toga uopće i dođe, jer su izmjene zakona o akcizama u Zastupničkom odnosno Domu naroda usvojene u različitom obliku, pa slijedi period njihovog usaglašavanja.

– Sve ovo je očekivano, jer sa kolegama sam i prije sjednice komentirao. Čim ide ovolika parlamentarna procedura vidjeli smo da od toga nema ništa, jer u drugim državama ovakve odluke su donosile izvršne vlasti i one su se odmah implementirale. Ovolika usaglašavanja, predlaganja, pa skidanja sa dnevnog reda i tako dalje, svjedoči da imamo ekstraktivne institucije, čiji je cilj da što više uzmu iz džepova fizičkih lica i privrednika, a kada treba nešto dijelo da se vrati, pa barem privremeno, institucije nisu spremne da reaguju. Problem je što se to dešava u predizbornoj kampanji, pa niko nije spreman da to odbije jer to bi donijelo negativne političke probleme. Da nismo u predizbornoj kampanji ove stvari bi se vrlo brzo skinule s dnevnog reda – ističe Čavalić.

Iako su ovakve poruke institucije negativne, dodaje Čavalić, građani možda nisu previše ni razočarani, jer od ovakvih institucija nisu puno ni očekivali.

Vozače širom Bosne i Hercegovine ponovo su pogodila poskupljenja goriva. Prema podacima sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, litar dizela u Sarajevu kreće se od 3.16 do 3.46 KM. Benzin je nešto jeftiniji, ide od 2.76 do 3.01.

Širom Federacije su zabilježene promjene cijena goriva. U Bihaću litar dizela košta od 3.31 do 3.41, a benzina od 2.76 do 2.96. I u Mostaru je zabilježeno poskupljenje na pojedinim pumpama. Cijena dizela kreće se od 3.26 do 3.41, a benzina od 2.71 do 2.96.

Građani Tuzle, zavisno od pumpe, dizel mogu natočiti po cijenama od 3.31 do 3.51, dok cijena benzina ide do 3.11 KM. Početna cijena dizela identična je i u Zenici, gdje litar dizela ide do 3.46. Benzin je u gradu čelika moguće pronaći po cijeni od 2.76 do 3.06 KM.

Kada je riječ o manjem bh. entitetu RS, litar benzina ide od 2.70 do 2.90 KM. Litar dizela ide od 3.29 do 3.44 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija