Član GSS-a spasio muškarca na Otoci: “Čim je skočio u Miljacku i ja sam za njim”

Prije dvije noći se u sarajevskom naselju Otoka odvijala prava drama. Sve se dešavalo stadiona Olimpika na Otoci.

Naime, jedan 42-godišnji muškarac je pokušao izvršiti suicid utapanjem, a prije toga je pozvao svog prijatelja i najavio šta će učiniti piše Crna-Hronika.

Taj prijatelj bio je Mirza Tafro, dugogodišnji član GSS-a Novi Grad Sarajevu, volonter koji se, skoro svakodnevno, ne libi rizikovati sopstveni život kako bi pomogao ili spasio ugrožene. On, kao i ostatak ekipe GSS-a Novi Grad Sarajevo već godinama su svijetla tačka sumorne svakodnevnice koju živimo kako u glavnom gradu tako i u ostatku Bosne i Hercegovine.

Tafro je za naš portal objasnio šta se ustvari desilo tog kobnog dana.

Tafro u jednom od GSS-ovih zadataka

Šta se dešavalo sinoć na Otoci? FUP-ovac Senad Kadić spasio muškarca koji je pokušao suicid

“Osoba koja je pokušala izvršiti suicid je mene pozvala. Ja sam odmah došao na Otoku i prvo šta sam uradio pokušao sam ga pričom odgovoriti. U toj našoj priči je stao na rub do rijeke odmah iza tehničkog ulaza u Olimpikov stadion i skočio.

Ja sam odmah za njim skočio u vodu. Izvukao sam ga iz vode i reanimirao na kao malom ostrvu. Da mi pomognu, tu na tom kao malom ostrvu su došli još 5 momaka, uključujući i 2 službenika MUP-a KS koja su odmah ušli u Miljacku. Svaka čast i za njih, što su odmah ušli u vodu. Bilo je sa nama još tu i par lokalaca.

Zajedno smo izvukli unesrećenog iz korita rijeke do vozila Hitne medicinske pomoći.

Ime ovom momku iz FUP-a nisam znao do vaše objave. U toj grupi lokalaca koji su mi pomogli bio je i on.

Ovo što sam ja uradio, ne želim da se hvali. To bih uradio za svakoga a ne samo za njega. Za svakog bi isto uradio kao savjestan građanin naše lijepe BiH.

Ja sa ponosom što nosim i grb Gorske službe spašavanja. Nas to i uče na silnim seminarima i obukama. Smatram da ovo nije herojsko djelo i mislim da bi svaki čovjek trebao da reaguje kao i ja u tom momentu.

U takvim momentima svaka sekunda je dragocjena. Govorili su da sačekamo vatrogasce ali znao sam šta moram učiniti.

Za kraj želim savjet dati svima. U ovakvim situacijama moj jedini savjet je ne izlagati sebe životnoj opasnosti, procjeniti situaciju i u najboljem slučaju pozvati Gorsku službu spašavanja i vatrogasce. – izjavio je za portal Crna-Hronika dugogodišnji član GSS-a Mirza Tafro koji je višestruko odlikovan spasioc za djela hrabrosti u Turskoj, u poplavama u Sarajevu, u prošlogodinsnjim poplavama u Bihaću a također je više puta učestvovovao u akciji spašavanja kao pripadnik Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo.

Tafro u jednom od GSS-ovih zadataka
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79