Čović: Hrvati s obje strane granice znaju da smo 13.9. oslobodili hrvatski kraljevski grad Jajce

Čović: Hrvati s obje strane granice znaju da smo 13.9. oslobodili hrvatski kraljevski grad Jajce


Danas je u Jajcu obilježena 28. godišnica oslobođenja ovog grada koje je bilo rezultat operacije “Maestral”. Na obilježavanju je govorio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Čović je kazao kako bi se današnji datum trebao pamtiti u cijeloj Bosni i Hercegovini ali i Hrvatskoj.

“13. septembar je samo datum, i ostat će samo datum, ako ne budemo svaki put iznova prepoznali značaj datuma. Kada kažete u Americi 11. septembar , cijela Amerika zna što je bilo 11. septembar, Al-Quaida svirepo udarila na američke demokratske vrijednosti, srušila najveće tornjeve, izginule hiljade ljudi. Kada kažemo 13. septembar, koliko nas Hrvata s obje strane granice zna da smo tada oslobodili hrvatski kraljevski grad Jajce. Taj datum jednoznačno mora odrediti i tu našu povijesnu vrijednost i onda ga treba slaviti.”, kazao je Čović.

Čović je dodao kako je operacija “Maestral” donijela slobodu cijeloj Bosni i Hercegovini.

„Skrušeno i ponizno se moramo pokloniti svakoj žrtvi i kazati im hvala. Tada, ako to svi na isti način uradimo, 13. septembar bit će prepoznatljiv kod svakog žitelja Bosne i Hercegovine. Maestral kao vojno-redarstvena operacija donijela je slobodu čitavoj BiH, ne samo kraljevskom gradu Jajcu.

Radimo zajedno na tomu, učimo nešto iz povijesti. Čuli smo puno mudrih riječi danas. Iz povijesti moramo izvući sve bitne činjenice, ponositi se s njima, vrednovati ih na adekvatan način, govoriti o njima. U suprotnom, našu povijest pisat će netko drugi”, poručio je Čović.

Predsjednik HDZ-a je kazao Bosna i Hercegovina mora biti zasnovana na evropskim vrijednostima, te da je to zalog za “našu djecu”.

“Niko nema pravo odreći se svoje vjere, baštine, kulture, tradicije, svog jezika, zbog toga su mnogi dali svoje živote, nisu to dopustili. Nije velika hrabrost danas da u miru ovako okupljeni u zajedništvu, jasno šaljemo poruku i prijateljima s kojima gradimo Bosnu i Hercegovinu.

Bosnu i Hercegovinu koja mora biti europska, na europskim vrijednostima zasnovana u kojoj ćemo osigurati da nitko više od naše djece ne razmišlja o tome smije li se moliti svome Bogu, govoriti svojim hrvatskim jezikom, ponositi se velikanima naše povijesti”, kazao je Čović.

Na kraju je čestitao godišnjicu oslobođenja grada Jajca, te je izrazio ponos na iskazanom zajedništvu. Poručio je kako se Hrvati nemaju pravo odreći domovine Bosne i Hercegovine.

“Svima koji nas žele podijeliti u različitim političkim procesima, oslabiti i prepustiti onima koji su brojniji, ne mogu u tome uspijeti. Ako budemo zajedno s vama gradili kraljevski grad Jajce, tada sam siguran kada kažemo 13. septembar, to će znati čitava Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina”, zaključio je Čović.

Operacija Maestral označila je prvu značajniju zajedničku vojnu operaciju Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Armije Bosne i Hercegovine. Tokom ove operacije, oslobođeni su veći dijelovi zapadne Bosne, uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija