Nermin Ogrešević: Schmidt treba smijeniti Milorada Dodika

Nakon što je dozvolio da Milorad Dodik jučer obismisli postojanje OHR-a i državnih institucija u bh. entitetu RS, pozivam visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da hitno smijeni Dodika ili se povuče s te pozicije i prepustiti je nekome ko želi da radi i štiti Ustav i državu Bosnu i Hercegovinu, a ne da uživa u komforu i izigrava visokog predstavnika za Federaciju, odnosno Bošnjake, izjavio je predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NESBiH) Nermin Ogrešević.

– Christian Schmidt se jučer ili prepao Milorada Dodika ili se radi o fingiranom sukobu s predsjednikom RS-a i SNSD-a čiji je krajnji cilj umrtvljivanje refleksa kod Bošnjaka, razvlačenje pameti i njihovo postepeno pripremanje za konačnu realizaciju velikosrpske ideje razgradnje države Bosne i Hercegovine.

Razmijem zašto šute Schmidtovi podanici (Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto, lideri “Trojke”). Njima su udobne fotelje i funkcije, koje su dobili Schmidtovom suspenzijom Ustava na jedan dan, važnije i od države i od naroda.

Posebno Konakoviću kojem pozicija ministra vanjskih poslova BiH služi samo kako bi obogatio siromašni CV i skinuo hipoteku kantonalnog političara, koja ga godinama prati – naveo je Ogrešević.

Međutim, dodaje, zabrinjava šutnja, tačnije izostanak konkretne reakcije istinskog probosanskog bloka.

– Dodik je očito prešao sa riječi na djela, što se vidi u svakodnevnom antiustavnim djelovanju. Kulminacija su prijetnje da će Srbi napustiti državne institucije, a atmosfera je po mnogo čemu slična onoj s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Dok srpsko vodstvo prijeti i aktivno radi na razgradnji države, probosanski blok je razjedinjen i u višegodišnjoj defanzivi.

Zbog toga je nužna hitna reakcija i grupisanje svih političkih i drugih snaga koje će se oduprijeti i Dodikovoj secesionističkog politici, ali i izdajničkom djelovanju “Trojke” (Konakovića, Nikšića i Forte) – navodi se u saopćenju Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79