Čović: Mostar je stolni grad Hrvata, HDZ će imati 14 ili 15 mandata

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se na pres-konferenciji.

Između ostalog, kazao je da je zahvalan svima onima koji su ovaj dan prepoznali kao važan.

– Da nakon 12 godina izađemo na izbore. Došlo je vrijeme da se Mostar gradi na jasnim evropskim temeljima. Osobito hvala glasačima HDZ, odboru, stožeru, nositeljima lista, duboko sam uvjeren da će dr. Kordić biti gradonačelnik Mostara. Možemo reći da je HDZ s više od 20.000 glasova stranka koja je dobila dvostruko više mandata što je bio naš cilj, sa 14 – 15 mandata vjerujem da ćemo naći partnere – kazao je Čović.

Zvizdić: Mostar je paradigma države BiH, neće biti stolni grad

Uvjeren sam da je to poruka da je došlo vrijeme da se Mostar gradi na jasnim evropskim temeljima. . To je ono što mogu kazati na osnovu dosad prebrojanog dijela glasova

Kaže kako će HDZ imati bar 40 posto mandata u Gradskom vijeću.

– Mostar je stolni grad Hrvata. Ovdje je naše sveučilište, bolnica, kazalište… i svakako da možemo kazati s ponosom da je to naš stolni grad, ali i grad svih žitelja Mostara. Mostar će svakako biti stolni grad svih nas, ne samo Hrvata Mostara, već i mnogih Hrvata u BiH zbog institucija koje imamo tu, za razliku od drugih naroda koje imaju institucije u Sarajevu, ali nećemo sad o tome – kazao je Čović.

Siguran je u to da će HDZ imati oko 340 vijećnika u općinskim gradskim vijećima.

– Mostar ćemo transformirati u jedan moderan evropski grad. Ima dovoljno partnera u gradu koji slično razmišljaju o budućnosti Mostara – kazao je još Čović.

Kaže i kako ne krije da je s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem imao nekoliko razgovora.

– Nikome ne zatvaramo vrata. Nećemo se utrkivati jel imamo 18 ili 24 glasa. A visoke politike ćemo ostaviti za druga razgovaranja. Mi smo SDA imali kao partnera zadnjih 12 godina. Nijedna odluka se nije mogla donijeti bez dogovora, nažalost ili na sreću, zavisi kako ko gleda na to – kazao je Čović.

Istakao je kako će Gradsko vijeće u budućem sazivu biti otvoreno i za legitimne predstavnike srpskog naroda te da ko god želi evropski Mostar, da je dobrodošao.

Na kraju je, između ostalog, lider HDZ-a dodao kako nema povjerenje u Centralnu izbornu komisiju (CIK), ali da sada nije vrijeme o tome pričati prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79