Covid ponovo u Gerontološkom centru, 320 korisnika nema adekvatnu uslugu ni higijenske uslove

Jedan od najvećih problema u Gerontološkom centru je higijena i medicinski kadar koji je svakodnevno potreban korisnicima

Skupština KS na sutrašnjoj sjednici razmatrat će Izvještaj o poslovanju KJU “Gerontološki centar za 2020. godinu – piše Patria.

Na čelu ove institucije je Melisa Alibašić-Hadžić koja se proteklih nekoliko dana javno oglašava o problemima Gerontološkog centra u kojem je smješteno 320 korisnika treće životne dobi. Alibašić-Hadžić je imenovana kao kadar BOSS-a, zatim je bila blisku SBB-u, a sada tvrdi da je “vanstranačka” ličnost.

Nakon što je određeno vrijeme Gerontološki centar bio zvanično Covid free ustanova, 29. marta direktorica je potvrdila da imaju 3 pozitivna slučaja zaraze Covida-19. Tada je navela da je nemoguće održati sve propisane epidemiološke mjere sa deficitom kadra i premorenim uposlenicima.

Iako je insistirala na povećanju broja uposlenih koji su već premoreni, a mnogi uposlenici su imali koronavirus i još uvijek nisu se oporavili u punom kapacitetu, nije dobila saglasnost za upošljavanje kadra.

Jedan od najvećih problema u Gerontološkom centru je higijena i medicinski kadar koji je svakodnevno potreban korisnicima.

Krajem januara Kantonalna uprava za inspekcijske poslove tačnije kantonalni zdravstveni inspektor je izdao rješenje prema utvrđenom činjeničnom stanju o otklanjanju nedostataka koji se ogledaju u pravilnom vođenju medicinske dokumentacije i evidencija, obezbjeđenje rješenja nadležnog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za pružanje zdravstvenih usluga korisnicima, te obezbjeđenje dokaza o završenom tečaju za njegu za osoblje koje vrši obavljanje tih poslova.

“Na doneseno rješenje je pravovremeno uložena žalba koja je dostavljena drugostepenom organu/Federalnoj upravi za inspekcijske poslove na rješavanje, koje još uvijek nije okončalo žalbeni postupak”, navode iz KUIP-a za Patriju.

Od početka 2021. godine u KJU Gerontološki centar Sarajevo izvršena su i tri usmjerena inspekcijska nadzora iz nadležnosti kantonalnog inspektora rada, u postupku kojih nisu utvrđene nepravilnosti.

Direktorica Alibašić-Hadžić ne krije da je teško stanje u Gerontološkom centru i da i sami korisnici mole da se zaposli kadar jer nemaju adekvatnu uslugu. Samo četiri servirke u smjeni moraju opslužiti obrocima 320 korisnika.

Ona je javno objavila da se ne provode higijenske mjere, da vešeraj ne može održavati samo jedna osoba, sobe korisnika su prljave što može doprinijeti pojavi drugih bolesti, a na raspolaganju je samo jedna spremačica na tri sprata sa 150 soba.

Alibašić-Hadžić je navela kako od resorne ministrice Ivane Prvulović (NIP) nije dobila saglasnost za uposlenike koji su predviđeni sistematizacijom iako Gerontološki centar plaće isplaćuje iz vlastitih sredstava, te da su korisnici bez specijaliste doktora već godinu dana te da je tek odobreno angažovanje na period od tri mjeseca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79