Foto: Freepik
Crna Gora bi mogla legalizirati kanabis u medicinske svrhe

Crna Gora bi mogla legalizirati kanabis u medicinske svrhe


Dvije su godine prošle od prvih inicijativa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Crnoj Gori koje su se našle i pred crnogorskim zastupnicima, ali bez ikakvih rezultata.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i autor prijedloga Zakona o legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe Mirko Stanić kazao je za Portal RTCG, da će ponovo pokrenuti priču oko ovog zakona, koji za cilj ima prije svega podršku onima koji imaju teške bolesti.

Zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe u 2022. godini predložila je Socijaldemokratska partija (SDP) smatrajući da treba pomoći građanima koji se bore protiv teških bolesti, da pod ljekarskim nadzorom koriste ulje kanabisa.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i autor prijedloga Zakona o legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe Mirko Stanić kazao je za Portal RTCG da je postojala značajna većina za usvajanje ovog zakona, tako da se nada da ta većina nije sporna ni danas.

– Svakako ćemo preko naših kolega u Skupštini Crne Gore, s kojima planiramo i niz drugih inicijativa, ponovo pokrenuti priču oko ovog zakona, koji za cilj ima prije svega podršku onima koji imaju teške bolesti, kako bi im se barem dijelom pomoglo – ističe Stanić.

Prema prijedlogu Zakona o legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, maksimalno dozvoljena koncentracija psihoaktivne supstance THC u biljci, sirovini i proizvodu ne smije biti veća od 0,3 posto.

Zakonom je predviđeno da se uvoz ili proizvodnja sirovina i proizvodnja poluproizvoda i proizvoda kanabisa može odvijati samo uz licencu Ministarstva zdravlja.

Edin Šakrinović iz NVO Legalizuj.me kazao je za portal RTCG da je, poslije mnogo čitanja i preporuka doktora u Americi nakon eksperimenta s kanabisom, zaključio da je otvaranje vrata kanabisu u medicinske svrhe neophodno za Crnu Goru.

– Vidjevši koliko može pomoći u ublažavanju boli i poboljšanju kvaliteta života, pitanje legalizacije kanabisa za mene je postalo pitanje etike – kaže Šakrinović.

– Kanabis industrija je gorući motor ekonomskog rasta, sposoban da otvori nove puteve za stvaranje radnih mjesta, generira značajne prihode kroz poreze i pokreće val inovacija u gospodarstvu, proizvodnji i tehnologiji. U trenutku kada globalna ekonomija traži svjetlo na kraju tunela, kanabis stoji kao svjetionik mogućnosti – naglašava Šakrinović.

Sada je, kako kaže, vrijeme da Crna Gora transformira ovaj sektor iz sive zone u zlatnu priliku za svoju ekonomiju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija