Crna Gora odbija izručenje bivšeg pukovnika FSB Rusiji

Crna Gora odbija izručenje bivšeg pukovnika FSB Rusiji


Crna Gora je donijela odluku da ne izruči bivšeg pukovnika Federalne službe bezbjednosti (FSB) Dmitrija Senina Rusiji, uprkos njihovom zahtjevu za njegovim izručenjem. Ova odluka, koja je zvanično obaviještena, rezultirala je sudskim postupkom u Vojnom sudu, gdje se Seninu sudi u odsustvu.

Senin je privremeno uhapšen u junu 2021. godine po međunarodnoj potjernici, ali je tokom procesa dobio politički azil u Crnoj Gori. Ova odluka je zasnovana na tvrdnjama da je Senin proganjan u Rusiji zbog svojih političkih uvjerenja, s obzirom na to da ima ukrajinske korijene i izražava neslaganje sa specijalnim vojnim operacijama.

Bivši pukovnik FSB-a suočava se s optužbom za dezerterstvo u Rusiji, što može rezultirati kaznom zatvora do sedam godina. Senin je napustio Rusiju u februaru 2017. godine, navodno strahujući da će biti uhapšen zbog istrage protiv svog prijatelja pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Dmitrija Zaharčenka.

Senin je prešao rusko-gruzijsku granicu koristeći lažno ime “Timur Kudasov” u februaru 2017. godine. Njegov nestanak iz zemlje nije bio poznat specijalnim službama tri godine, a tek u decembru 2020. su saznali da je koristio lažni identitet. U junu 2021. je stavljen na međunarodnu potjernicu i konačno zadržan u Crnoj Gori u septembru 2022. godine.

Iako je tužilaštvo podnijelo zahtjev za ekstradiciju Senina, Crna Gora je odbila taj zahtjev zbog političkog azila koji mu je odobren. Nastavak suđenja Seninu će biti održan u odsustvu, dok politički faktori nastavljaju da oblikuju ishod ovog slučaja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija