“Neko” u Zenici uništava ribni svijet, zagađuje zrak i rijeku Bosnu

“Neko” u Zenici uništava ribni svijet, zagađuje zrak i rijeku Bosnu


Zlatan Alibegović, predjesnik Eko foruma Zenica podijelio je objavu nakon što je nizvodno od Mittala utvrđen pomor ribe u rijeci Bosni, piše Crna Hronika.

Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

“Ekocid u rijeci Bosni – u epizodama
Sa gorkim ukusom u ustima i ogorčenjem, gledamo slike mrtvih riba i sistematskog ubijanja rijeke Bosne i života u njoj, u epizodama :

31.01.2023. – rijeka crvena boje krvi,
16.07.2023. – rijeka crna od mazuta,
27.08.2023. – rijeka zelena i prekrivena tijelima mrtvih riba,. – koliko još boja ???

I KOLIKO JOŠ IZGOVORA iz MITTALA – o tektonskim pukotinama na bazenu, o iznenađenjima incidentima, o pukotinama u ljudskom ponašanju i mozgu i zabrvtljenim pukotinama u objašnjenjima kompanije koja nas sistematskii nekažnjeno truje na tlu, u zraku u vodi, bukom, o nedostatku dokaza za Tužilaštvo?

Nakon krvave Bosne ni spomena o željezu u izvještaju o ispitivanju laboratorije Agencije za sliv Save, voda ima kisika kao da je uzorak sa Plave vode, kvalitet vode bolji na ispustu nego na ulazu.
Nakon crne Bosne od mazuta, ni spomena o aromatskim ugljovodonicima u zagađenoj vodi, laboratorije iz Tešnja.

Nakon zelene Bosne i tona uginule ribe – živo me interesuje dalji nastavak ove tragikomedije?
Nakon prvog ekocida iz januara u dugogodišnjem nizu ekscesa, predata je prijava i Tužilaštvu ZDK, oni i dalje “razmatraju” prijavu.

Definitivno znam da je ovo što nam se dešava UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT zagađivaća, institucija vlasti, inspekcija, tužilaštava, ministarstava i ringišpil od prebacivanja odgovornosti i nadležnosti,…Potpun zatvoreni krug od nenadležnosti, neodgovornosti, neznanja, svjesnog lažiranja ispitivanja, nedostatka dokaza, korupcije i otvorenog kriminala – Maratonci trče počasni krug!

ILI, kao je Mittal koji je imao 1.8 miliona EBS došao za deceniju do deset puta manjeg broja – 180.000 EBS da nije skoro ništa uložio u tretmane otpadnih voda u krugu kompanije? Naravno, mogu oni ekošamaranje javnosti i građana protegnuti kao seriju dugo, toplo ljeto jer ih Federalna inspekcija može i hoće samo JEDNOM simbolično kazniti sa par hiljada KM. Valjda je i idiotima sa krajnje ograničenim razumom jasno da se ta računica i te kako isplati, plati desetak hiljada KM umjesto miliona KM za zakonsku obavezu iz okolinskih i vodnih dozvola, pa će oni i dalje nesmetano i jedanput unaprijed pokriveno plaćenom kaznom emitovati epizode ubijanja sve nizvodno dok gledaju kao grad pravi kolektor, kako bi njima bilo lakše sabrati kolika je njihova porcije zagađenja.

Da je kao u EU, epizoda ekocida uključila sveopštu uzbunu čije bi uključivanje platili kaznom od miliona eura a u sljedećoj epizodi stavili katanac na firmu, ovo se sigurno ne bi ponovilo. Kad tome dodamo da bi odgovorni završili u zatvoru zbog počinjenja kriminalnog akta masovnih razmjera onda nam je jasno kako to tamo MOŽE a kako kod nas SVE MOŽE ili NE MOŽE. Nedostatak dokaza za Tužilaštvo je postalo bespredmetno i pominjati jer njima trebaju decenijske studije sa hiljadama dokazanih dokaza, što je prevedneo pranje ruku i prolongiranje za neka bolja vremena, ako ikad dođu).

I naravno , oni i ne pomišljaju bar pokrenuti istragu jer je materija izvan njihovih domašaja i mogučnosti a nakon njihovih odabira sudskih vještaka i stručnjaka brzo požalite što ste uopšte uskočili u taj voz. Krajnja destinacija je u startu promašena i shvatite da je to bačen novac i izgubljeno vrijeme. Dragi naši građani, nastavimo redati epizode do sljedeće boje, koja će biti brzo ćemo vidjeti . . I naravno krivi smo MI, jer ovo šutke gledamo i šutimo. Da je drugačije, pred vratima Mittala , Tužilaštva bi već odavno trebale biti hiljade GRAĐANA.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija