Crna Gora prva naredna članica EU?

U nedavnom susretu crnogorskog premijera Miloja Spajića s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, očigledna je podrška Francuske Crnoj Gori na njenom evropskom putu. Premijer Spajić izjavio je da mu je predsjednik Macron obećao svaku moguću pomoć u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU), a sastanak je ocijenjen “fenomenalnim”.

“Osjetili smo veliku podršku, a Macron je ponudio svaku pomoć u procesu pridruživanja EU”, rekao je Spajić, dodajući da je ovo ohrabrujući znak za Crnu Goru koja se trudi ostvariti svoje evropske integracije.

Crna Gora je formalno započela pristupne pregovore za članstvo u EU 2012. godine. Tokom tog perioda, zemlja je otvorila i zatvorila nekoliko pregovaračkih poglavlja. Međutim, od 2020. godine nije bilo značajnijeg pomaka u procesu pridruživanja.

Ova potvrda podrške od strane predsjednika Macrona može biti ključna u oživljavanju i ubrzanju crnogorskih napora ka punopravnom članstvu u EU. Ova izjava također šalje snažnu poruku drugim zemljama Balkana koje teže evropskim integracijama, pokazujući da se trud i posvećenost nagrađuju.

Crnogorski premijer izrazio je zadovoljstvo susretom s Macronom, ističući važnost podrške Francuske. Očekuje se da će ova podrška dodatno motivirati crnogorske vlasti da nastave s neophodnim reformama kako bi ubrzale integracioni proces.

Ukupno, ova izjava francuskog predsjednika ima potencijal ojačati evropsku perspektivu Crne Gore i pridonijeti dinamičnijem pristupu pridruživanju EU. S obzirom na sve izazove u regionu, ova podrška predstavlja podsticaj za Crnu Goru da nastavi svoj put ka evropskoj porodici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79