Crna kutija obavezna u svim automobilima, oglasio se i bh. stručnjak Armin Hodžić

Crna kutija obavezna u svim automobilima, oglasio se i bh. stručnjak Armin Hodžić


Za sva nova vozila od početka jula u Evropskoj uniji obavezna je crna kutija koja, po uzoru na avion, prati sve podatke prije saobraćajne nesreće.

Predstavnik Privredne komore FBiH, sektor autoindustrije Armin Hodžić, objasnio zbog čega je ona bitna i šta podrazumijeva.

“To je jedan od sistema, koji po uzoru na avion, bilježi konstanto određene parametre vožnje, kako tehničke i dinamičke, tako i sigurnosne sisteme. U slučaju nezgode, biće u mogućnosti da se po dešavanju nezgode i neposredno nakon dešavanja nezgode, očitaju svi podaci kako bi se analizirala ta nesreća, i sa aspekta i tehničkih uslova na cesti i sa aspekta sigurnosni uslova na cesti prije same nesreće”, pojasnio je Hodžić za N1.

To je na snazi, podsjeća naš sugovornik, već od 4. jula ove godine, kada je počeo sa implementacijom, drugi dio odredbe evropske direktive o sigurnosti u saobraćaju i u vozilima.

Crna kutija je u principu, pojašnjava, uređaj koji vrši snimanje svih senzora očitanja, kako u vozilu tako i toga što vozilo snima preko svojih senzora.

“Ne očekujem da će to biti neko veliko uzdrmanje tržišta, kako je sa ugradnjom litijumskih baterija. To je poznata tehnologija, bitan koncept da se koristi u automobilima. Biće velika potražnja, sa aspekta zato što automobilska industrija je puno veći konzument. Biće potrebno da se za određeni period lanci dobavljača uvežu”, istaknuo je Hodžić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija