Crnadak poslao poruku Dodiku: “Ovo je poraz tvoje politike!”

Nakon vrlo prijateljskog i toplog dočeka Christiana Schmidta kod Aleksandra Vučića i patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve, njegovo jučerašnje obraćanje pred Vijećem sigurnosti UN-a je konačan debakl Dodikove politike.

Tpo je poručio Igor Crnadak, nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Nema dileme da je to poraz Dodikove politike i aktivnosti. Ipak, kao BiH smo svi zajedno doživjeli lakrdiju i bili predmet ismijavanja. Ovo je još jedan šamar međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine”, dodao je potpredsjednika PDP-a.

O činjenici da sjednici na kraju, ipak, nije bio prisustvovao predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, usprkos tome što je otputovao u New York, Crnadak navodi da to toga nije trebalo doći, jer je BiH trebala obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a da nemaju usaglašen stav po pitanjima izvještaja, te da se niko ispred države neće obratiti.

“Na ovakav potez se nije išlo, jer je Dodik bio ubijeđen da može izvesti akrobaciju i to mu se vratilo kao bumerang. Na kraju je i RS, ali i cijela BiH doživjela šamar, sve za unutrašnje potrebe”, mišljenje je Crnatka, piše N1.

Imao je i posebno objašnjenje za razloge Dodikovog diplomatskog poraza.

“Oni se jednostavno takvim stvarima nisu bavili. S obzirom na to da u diplomatiji nema milionskih tendera, nema muljanja na koja su navikli i zgrtanja velikih novaca u privatne džepove, onda su oni taj čitav sektor jednostavno prepustili dominantno Bošnjacima i SDA. Zato gledamo kako Džaferović, Turković i Alkalaj rade sve što im je volja, a nakon toga SNSD jauče”, rekao je bivši ministar vanjskih poslova BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79