Crno tržište estetskih zahvata cvjeta u BiH: Nadriljekari bez dozvola i diplome

Crno tržište estetskih zahvata cvjeta u BiH: Nadriljekari bez dozvola i diplome


Divlje ordinacije smještene u zakupljenim stanovima, “stručnjaci” bez relevantnih diploma ili veze s medicinom, te obavljanje estetskih zahvata bez dozvola i licenci postali su uobičajeni u regiji.

Pojedini nadriljekari nude usluge poput povećanja usana, korekcija nosa, ubrizgavanja filera, s nelegalnim transakcijama i neprijavljenim radom.

Ovaj fenomen posebno je izražen u Srbiji, ali i u Bosni i Hercegovini, gdje se svaki mjesec obrće velika količina novca, a često nudi i ilegalne estetske zahvate.

Istovremeno, crno tržište estetskih zahvata bilježi porast u regiji, s nadriljekarima koji često obavljaju nelegalne postupke bez odgovarajućih diploma ili dozvola.

Pojedini ilegalni izvođači dolaze iz Srbije i obavljaju zahvate u Hrvatskoj bez ikakve dozvole, koristeći se raznim marketinškim trikovima, popustima i akcijama.

Ponekad se stanovi unajmljuju za vikend kako bi se obavile stotine zahvata, a zarađeni novac često se ne prijavljuje.

Ovaj trend izaziva rastuću zabrinutost u javnosti i kod stručnjaka, koji ističu opasnosti po zdravlje i sigurnost pacijenata te ukazuju na nedostatak nadzora i regulative u ovom području.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija