Crnogorci “vole studirati” u BiH: Diplome iz Travnika, Banjaluke, Bjeljine i Goražda u fokusu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva upravne organe javnog preduzeća “Montefarm” da obrazlože kako i zašto koriste sredstva crnogorskih građana za privatne studije farmacije u drugim državama, poput Bosne i Hercegovine.

Viša pravna savjetnica u CGO-u, Snežana Kaluđerović, postavlja pitanje o kvalitetu ovakvih studija i kako se planira sticanje relevantnog znanja na onlajn studijama farmacije. Naglašava da farmacija zahtijeva posvećenost i direktan kontakt s profesorima i vršnjacima. Takođe, ističe da je čudno što “Montefarm” nije podržao Farmaceutski fakultet u Crnoj Gori i ponudio stipendije za crnogorske studente umjesto da šalje svoje zaposlene na studije u drugoj državi.

Ministarstvo prosvjete u Crnoj Gori kaže da su Univerziteti u Crnoj Gori priznati i renomirani, te da je izbor studija na budućim studentima. U isto vrijeme, naglašava se važnost sistema stipendija i besplatnih studija koje Ministarstvo prosvjete planira uvesti u budućnosti kako bi visoko obrazovanje bilo dostupno svima.

Takođe, istražuje se i pitanje falsifikovanih diploma farmaceuta i stomatologa iz drugih država u Crnoj Gori. Ovo pitanje je postalo još izraženije nakon što je nekoliko osoba uhapšeno pod sumnjom za izdavanje i prodaju lažnih univerzitetskih diploma u Bosni i Hercegovini.

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) i dalje istražuje da li u Crnoj Gori ima i koliko lažnih farmaceuta i stomatologa, a na osnovu anonimne krivične prijave o mogućem postojanju falsifikovanih diploma iz država regiona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79