Čuvenom Hercegovcu droga uništila porodicu: Izgubio tri sina i suprugu

Čuvenom Hercegovcu droga uništila porodicu: Izgubio tri sina i suprugu


Čuveni bokser George Chuvalo, rođen 12. septembra 1937. godine u Torontu kao Jure Čuvalo, ponosi se svojim korijenima iz Ljubuškog, gdje mu je 2011. otkriven kip. Tada je izjavio: „Dio mog srca i duše zauvijek će biti ovdje, u Ljubuškom, mom rodnom kraju, na koji često mislim, a na koji ću od danas misliti još češće.“

Dijete imigranata Stipana i Katice, Chuvalo je rano zavolio boks. Njegove fizičke karakteristike, visina od 183 cm i raspon ruku od 180 cm, činile su ga prirodnim sportistom. Kao amater, osvojio je 16 borbi s 16 pobjeda, postavši višestruki prvak Kanade, a profesionalno je nastupio kao uragan. Njegov talent privukao je pažnju kada je na jednom turniru nokautirao četiri protivnika u jednoj večeri.

Chuvalo je morao proći kroz brojne borbe da bi stigao do borbe za titulu svjetskog prvaka. Ta borba odigrala se u njegovoj 45. borbi, gdje je pred domaćom publikom poražen od Terrella. Sljedeće su bile borbe s legendarnim Muhamedom Alijem. Iako je obje borbe izgubio, Chuvalo je priznao: „On je bio najtvrđi bokser s kojim sam se borio. Primao je moje najbolje udarce.“

Nakon borbi s Frejzerom i Formanom, Chuvalo je ostao upamćen kao najbolji kanadski bokser svih vremena, zadržavajući titulu prvaka Kanade 21 godinu zaredom. No, nakon što je završio karijeru, život ga je suočio s teškim izazovima.

Tri njegova sina postala su zavisna od heroina. Dva su umrla od predoziranja, dok je treći izvršio samoubistvo, ostavljajući poruku da se pridružuje svojoj braći. Njegova supruga, nesposobna da podnese bol, takođe je izvršila samoubistvo. „Teško je, nije lako. Toliko sam navikao na tragedije da mi djeluje čudno kad ih nema. Toliko puta sam bio udaren, fizički i emotivno,“ izjavio je Chuvalo.

Njegova unuka umrla je od raka u dobi od 26 godina. „Svakog jutra tugujem. Plačem, jer mi tako bude lakše,“ rekao je u jednom intervjuu.

Iako je život zadao mnoge udarce, Chuvalo se ne predaje. Danas obilazi škole, upozoravajući djecu na opasnosti droge. Ušao je u Kuću slavnih svjetskog boksa i dobio brojna priznanja, uključujući odlikovanje kraljice Elizabete II.

„Još uvijek tugujem, ali u fragmentima. Plačem svakog dana. Ne mogu vjerovati što mi se dogodilo. Ne znam kako to podnosim,“ opisuje svoje emocije Chuvalo, sada 87-godišnjak.

„To je kao plimni talas, previše da bih mogao podnijeti. Kada klincima po školama ispričam svoju priču, vidim kako plaču. Prilaze mi i grle me,“ dodaje.

Kroz svoje teške životne gubitke, pronašao je snagu da podijeli svoju priču, vjerujući da time može spriječiti druge da krenu putem njegovih sinova.

„Nijedna borba koju sam imao u ringu nije bila teža od ove koju vodim u stvarnom životu,“ zaključuje Chuvalo za Dnevno.hr.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija