Cvijanović se obratila Vijeću sigurnosti: Uplitanje OHR-a ćešće stvara nego rješava probleme

Cvijanović se obratila Vijeću sigurnosti: Uplitanje OHR-a ćešće stvara nego rješava probleme


Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović obratila se Vijeću sigurnosti UN-a i obrušila se na OHR kojeg je optužila da svojim odlukama stvara probleme.

Cvijanović je kazala kako uplitanje OHR-a ćešće stvara nego rješava probleme, što pokazuje i primjer rasprave o državnoj imovini, te je kritikovala visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Unatoč govoru visokih predstavnika koji tvrde da rade u skladu sa zakonom, odluke Christiana Schmidta su naljutile veliki dio stanovništva”, navela je Cvijanović

Optužila je da je Schmidt poručio prije njenog putovanja da će ukoliko pokuša osporiti njegov izvještaj dobiti dogovor koji joj se neće svidjeti.

Za državnu imovinu kazala je da ona pripada entitetima i da je u Daytonu definisano da ono što nije navedeno kao nadležnost države treba da pripadne entitetima.

“U početku je bilo opšte priznato da Ustav državnu imovinu ostavlja entitetima, što je stav koji je poslužio kao osnov za brojne zakone BiH, koji su još uvijek na snazi, a koji je svojevremeno potvrdio i Ustavni sud BiH. Entitetsko vlasništvo nad javnom imovinom priznaje se čak se i u izjavama koje su 2008. godine dali ili podržali uticajni strani zvaničnici”, kazala je Cvijanović, a zatim optužila bivšeg visokog predstavnika Paddy Ashdowna da je svojim “imperijalnim stavom” intervenisao i otvorio polemiku.

Poručila je da Bosna i Hercegovina ako će ikada biti suverena, nezavisna, stabilna, funkcionalna i prosperitetna, onda vladavina mora biti u rukama Ustava i njenih građana, a ne “neizabranih stranaca koji donose despotske dekrete prema svojim željama i sklonostima”.

“Mislim da je svim članovima Savjeta nepobitnost navedenog očigledna, mada je možda posebno jasna mnogim zemljama čiji su predstavnici ovdje prisutni i koje imaju ponosnu historiju oslobođenja od despotske imperijalne vlasti određenih stranih sila”, kazala je Cvijanović.

Poručila je da vladavinu prava trebaju poštovati ne samo lokalni lideri nego i strani zvaničnici koji prema njenim riječima godinama podrivaju Ustav BiH i krše odredbe Bečke konvencije.

“Nažalost, najveću izvitoperenost ustavne strukture BiH izazvala je upravo institucija koja je formirana da je štiti, Ustavni sud BiH. OHR se često žali da entiteti ne poštuju odluke Suda. Isti taj OHR licemjerno je naredio da su njegove odluke nedodirljive kada je riječ o postupcima pred sudovima u BiH. Zanimljivo je i da se OHR nikada ne bavi razlozima zbog kojih se odluke Suda nailaze na skepticizam, a to su korumpiranost sudskog procesa zbog miješanja i uticaja samog OHR-a, uz uticaj određenih stranih sila, kao i činjenica da kontrola nad Sudom leži u rukama trojice stranih sudija”,obrušila se Cvijanović na Ustavni sud BiH.

Kazala je da su strane sudije trebale ostati samo u prvih pet godina nakon uspostavljanja Ustavnog suda i da se za sudije imenuju ljudi koji ne žive u BiH, ne govore lokalni jezik i nisu studirali pravo Bosne i Hercegovine.

Cvijanović je poručila i da je zvanična politika Republike Srpske poštovanje suverentieta, integriteta Bosne i Hercegovine u skladu sa Daytonskim sporazumom.

Naglasila je da Bosna i Hercegovina može imati uspješnu budućnost ako Daytonski sporazum bude proveden uz pomoć Vijeća sigurnosti i da Bosna i Hercegovina nikad nije bajka, ali može postati pristojna država.

“Uvjerena sam da BiH može imati uspješnu budućnost ako se Dejtonski sporazum vjerno primijeni. Pokušavam vam predstaviti realnost, u BiH nikad nije bajka, niti će ikada biti bajka, ali može postati pristojna zemlja”, zaključila je svoje izlaganje Cvijanović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija