Cvijanovićka pozvala predsjednika Kube da posjeti BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Kube Miguel Diaz Canel konstatovali su danas na sastanku u Havani da je ova zvanična posjeta prvi i važan korak u pravcu unapređenja bilateralnih odnosa dvije strane.

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova, javnog zdravlja i vanjske trgovine i investicija Kube, ocijenjeno je da BiH i Kuba nemaju otvorenih pitanja, te da to treba da bude snažan podstrek ka jačanju saradnje u oblasti zdravstvene zaštite, nauke, poljoprivrede i turizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajuća Predsjedništva upoznala je sagovornika sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH.

Ona je pozvala predsjednika Kube u zvaničnu posjetu BiH, istakavši da postoji dobra volja i opredijeljenost ka jačanju saradnje i prijateljskih veza sa Kubom.

Predsjednik Kube izrazio je zahvalnost za podršku BiH Rezoluciji UN kojom se poziva na ukidanje embarga Kubi.

U Havani je danas potpisan Memorandum o razumijevanju Ministarstva vanjskih poslova Republike Kube i Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara o uspostavljanju mehanizma za političke konsultacije.

Memorandum su potpisali nerezidentni ambasador BiH za Kubu Marko Milisav i nerezidentni ambasador Kube za BiH Giljermo Vaskez Morena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79