Da li će BiH slati vojnu opremu Ukrajini?

Da li će BiH slati vojnu opremu Ukrajini?


Ministar odbrane BiH Sifet Podžić učestvovao je na sastanku ministara odbrane Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji se održava u Bruxellesu.

Tokom zasjedanja Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koju predvode SAD, skupu se pridružio i ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov, te visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Tokom obraćanja skupu, ministar Podžić je izrazio svoje saučešće zbog patnje koju doživljava ukrajinski narod i saučešće porodicama žrtava. Podržao je Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu, suverenitet i teritorijalni integritet. Ukazujući na značaj ove grupe, ministar Podžić je naglasio da Kontakt grupa „pokazuje odlučnost saveznika da zajednički brane ciljeve i vrijednosti demokratije i društava koja dijele iste vrijednosti.“

U kontekstu trenutne političke situaciju u BiH i donošenja odluka konsenzusom, ministar Podžić je izrazio žaljenje što „BiH trenutno nije u poziciji da ponudi konkretnu pomoć“ vezanu za odbranu, uključujući i donacije vojne opreme.

Ranije je ministar Podžić na poziv Ministarstva odbrane SAD-a u ovoj godini već tri puta učestvovao na online konferencijama Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, na kojima se razgovaralo o aktuelnostima rata u Ukrajini, informacijama o donacijama za pomoć u odbrani Ukrajine te ostalim pitanjima o dešavanjima na tlu Evrope.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija