Da li će Tuzla i dalje “ostati crvena”: Šest kandidata u borbi za mjesto gradonačelnika

U toku je predizborna kampanja za lokalne izbore u šest općina i gradova gdje su aktuelni načelnici i gradonačelnici izabrali funkcije na višim nivoima vlasti.

Najveća jedinica lokalne samouprave među navedenim je Grad Tuzla u kojoj će bez obzira na ishod doći do velikih promjena. Ko god da postane gradonačelnik bit će mu teško naslijediti grad u kojem je njegov prethodnik vladao 22 godine. Naravno, riječ je o Jasminu Imamoviću, koji se uspio izboriti s time da Tuzla „ostane crvena“, no nakon oktobarskih izbora opredijelio se mjesto u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U trci za gradonačelnika Tuzle je šest kandidata od kojih je samo jedan isti kao i 2020. godine. Riječ je o Halidu Žigiću, nezavisnom kandidatu, koji je na posljednjim lokalnim izborima ostvario 1.128 glasova, odnosno 2.63 posto. Žigić je i 2020. godine bio nezavisni kandidat, u međuvremenu je pristupio stranci PDA, a podatak kada je napustio tu stranku nije dostupan. Žigić je stručnjak iz oblasti elektrotehnike, a trenutno je profesor na Evropskom univerzitetu „Kallos“.

Desna ruka Imamovića kao kandidat

Najveće šanse za izbor prema svim prognozama ima aktuelni vršilac dužnosti gradonačelnika Zijad Lugavić. Riječ je o kadru SDP-a, koji je dugi niz godina bio najbliži saradnik Jasmina Imamovića i njegov pomoćnik za sektore ekonomskog razvoja, poduzetništva i poljoprivrede. Lugavić je doktor ekonomskih nauka, a u posljednjih 20 godina uposlenik je gradske administracije sa izuzetkom perioda kada je bio direktor Javne ustanove Gradski stadion Tušanj. Zijad Lugavić je sin poznatog tuzlanskog imama Muhameda efendije Lugavića.

Omer Berbić, najmlađi među šest kandidata za gradonačelnika Tuzle, ali i najmlađi kandidat u historiji Tuzle, unuk je Selima Bešlagića, ratnog načelnika Tuzle. Njega je predložila Naša stranka koja, za razliku od ostatka BiH, u ovom gradu ne gaji simpatije prema SDP-u. Berbić se istakao u prethodnom periodu kao opozicioni političar, a mandat 2020. godine u Gradskom vijeću dobio je iako je bio na posljednjem, 34. mjestu na listi Naše stranke.

Derviš Čičko je još jedan od nezavisnih kandidata za gradonačelnika, ali je slično kao i Žigić, ranije bio prepoznat i kroz stranački angažman. On je bio kadar Naše stranke i planirano je da 2020. godine bude kandidat te stranke za gradonačelnika, ali u posljednjem trenutku došlo je do promjene plana, pa je umjesto njega predložena Mirjana Marinković Lepić, koja je u tom trenutku bila zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Važio je za jednog od najvećih kritičara Jasmina Imamovića.

Izbori 5. februara

Mirnes Ajanović, iako je osnivač stranke BOSS, odlučio se da ovaj put ide na izbore kao nezavisni kandidat. Na nedavno održanim Općim izborima bio je kandidat za Parlament BiH i ostvario je skoro 10.000 glasova u izbornoj jedinici koja obuhvata Tuzlanski i Posavski kanton te građane Brčko distrikta koji su se opredijelili za glasanje u FBiH. Ajanovićev BOSS je posljednjih godina u stagnaciji, a na ovim izborima nisu dobili niti jedno mjesto u zakonodavnoj vlasti. Ipak, Ajanović crpi popularnost iz društvenih mreža, gdje iznosi brojne kontraverzne stavove, a posebnu pažnju je stekao zalaganjem protiv korona mjera.

Almir Arnaut Beli je četvrti nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle, ali kao i njegove kolege, on je također poznat po stranačkom angažmanu. Svojevremeno je bio predsjednik BPS-a u Tuzli, a najveću pažnju je skrenuo na sebe tokom plenuma, koji su nastali iz velikih protesta 2014. godine. Arnaut je danas aktivista i borac za ljudska prava te predsjednik tuzlanskog udruženja Velika djeca.

Lokalni izbori će se održati 5. februara, a u ovoj skraćenoj predizbornoj kampanji očekuje se velika borba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79