Da li je RS stabilnija od Njemačke: Raste dug, nema investicija, nove sankcije

Da li je RS stabilnija od Njemačke: Raste dug, nema investicija, nove sankcije


Strane investicije i strani novac, pojasnio je, imaju karakteristike tri životinje. Prvu, da imaju memoriju kao slon, jer se sve u vezi sa investicijama pamti, provjerava i sve je bitno. Drugo, strani investitori „boje se kao miš“ bilo kakvih potencijalnih problema u drugoj zemlji. I treće, strani investitori toliko lako bježe, kao gepard, kada vide da je teren na koji su došli nestabilan.

„Ustvari, strane investicije su toliko senzitivna priča, da ako nema sigurnosti, stabilnosti i stimulacije, teško će doći“, zaključuje Pavlović.

Dodik nije precizno naveo koje će to kompanije i iz kojih zemalja navodno sledeće godine u RS investirati više od dvije milijarde maraka, ali se, s obzirom da sigurno neće doći za Zapada, može pretpostaviti da je ciljao na zemlje Istoka, poput Azerbejdžana ili Kine, koje su poslednjih mjeseci pohodili njegovi izaslanici. Nije se libio i da ustvrdi kako je ovaj entitet najmanje zadužen na ovim prostorima, kako u BiH, tako i u regionu.

„To se lako može vidjeti upoređujući podatke, koje možete da uzmete od zemalja u okruženju. Naš javni dug je 34 posto domaćeg proizvoda, naš domaći proizvod je dostigao 15 milijardi maraka. Naš ukupni dug, u koji ulaze svi dugovi javnih i drugih preduzeća je 40 posto“, konstatovao je Dodik, manipulišući podacima i iznoseći ih kao čiste brojke, izvučene iz konteksta.
Manipulacija o zaduženosti

Činjenica je, što pokazuju i poslednji podaci Ministarstva finansija i trezora BiH (na čijem čelu je SNSD-ov Srđan Amidžić), da je relativna zaduženosti RS dva puta veća od zaduženosti Federacije BiH. Po brojkama, RS i FBiH su približno isto zadužene, s tim da FBiH ima duplo više stanovnika.

Ukupan javni dug RS iznosi 6 milijardi i 250 miliona, dok ukupan javni dug FBiH iznosi 6 milijardi i 395 miliona. BDP u RS iznosi 14,5 milijardi, a u FBiH 29,3 milijarde KM, što znači da učešće duga u BDP u RS iznosi 43 posto, a u FBiH 21,8, duplo manje.

Ekonomista Zoran Pavlović navodi da je nesporno da se ukupan javni dug RS povećava iz godine u godinu te da se iz usvojenog rebalansa budžeta može vidjeti da su planirana dugoročna sredstva u minusu, a da su kratkoročna povećana.

„U prevodu to znači da se kratkoročnim sredstvima finansiraju dugoročni troškovi, što je najgora ekonomska logika i politika, a koja se sprovodi u RS“, naglasio je Pavlović.

Dodiku je kriv „kolektivni Zapad“, koji RS više ne dozvoljava da se pojavljuje kao faktor na međunarodnom finansijskom tržištu. Građani RS bi trebalo da budu zahvalni „kolektivnom Zapadu“, jer ih je spasao novih zaduženja teških stotine miliona maraka, po enormno visokim kamatnim stopama, i do šest procenata, jer je ovaj bh. entitet označen „rizičnim“ za ulaganje.

Dodik je na kraju svog spina o „medu i mlijeku“, koji teku finansijskim i ekonomskim kanalima u RS „poentirao“: „Naša stabilnost je, naravno, stabilna“!?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija