“Da li je Žarko Laketa prošao sigurnosne provjere?”

Transparency international BiH tražio je Ministarstva sigurnosti BiH da se se očituje o tome da li je novi direktor Službe za poslove Žarko Laketa prošao sigurnosne provjere prilikom imenovanja.

Ističu kako ni ministarstvo niti drugi predstavnici Vijeća ministara BiH do danas nisu dematovali navode o sumnjivom imenovanju, a da ih je inspektorat prije imenovanja obavijestio o tome da Laketa ne ispunjava uslove jer iza sebe ima pravosnažnu presudu za krivično djelo, a kako ističu iz Transparency internationala, on ne posjeduje dozvolu za pristup tajnim podacima sa oznakom “vrlo tajno”.

Osim toga, Laketa nema najmanje tri godine iskustva na poslovima vezanima za kretanje i boravak stranaca.

TI je zbog toga tražio očitovanje institucija jer je nedopustiva praksa da osobe koje potencijalno ne ispunjavaju uslove budu na čelu agencija za provođenje zakona.

“Ukoliko se ispostavi da je Vijeće ministara ignorisalo upozorenja i stavove zvaničnih institucija i uprkos tome izvršilo nezakonito imenovanje, postoje indicije da su odgovorni ovakvim potezom počinili i djela koja ulaze u sferu krivične odgovornosti”, ističu.

Naglasili su kako je poseban problem taj što se u novi mandat ulazi sa nizom spornih odluka i imenovanja bez provođenja zakonom propisanih procedura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79