Da li priča o vraćanju vojnog roka u regionu miriše na nove sukobe

Pitanje obaveznog vojnog roka ponovno postaje aktuelno u evropskim zemljama, a mišljenja mladih variraju. Dok jedni smatraju da je važno biti spremniji na odbranu zemlje, drugi ističu da su današnji muškarci “previše isfeminizirani” i da bi vojska mogla pomoći u njihovom oblikovanju.

U Srbiji, gdje se već neko vrijeme razmatra povratak obaveznog vojnog roka, Generalštab je predložio ponovno uvođenje, a stručnjaci upozoravaju na problem slabljenja profesionalne vojske.

Slična debata odvija se i u Hrvatskoj, dok se na Kosovu raspravlja o vraćanju vojnog roka nakon završetka srednje škole.

U Njemačkoj, gdje se također razmatra povratak obaveznog vojnog roka, anketa pokazuje podijeljena mišljenja, dok stručnjaci ukazuju na smanjeni interes mladih za vojničkim pozivom širom Europe.

Vojni analitičar Vlado Radulović kaže da se medijska matrica u Srbiji ponavlja: stalno se govori da, eto, i mladi podržavaju obavezni rok. “Ali, pitajte njih konkretno da li bi oni išli? Ili, kad neko ima 27 godina, pitajte ga zašto nije već služio dobrovoljno, a mogao je?”.

Kako kaže, postoji realna bojazan da bi dio mladih mogao da izbjegne obavezno služenje vojnog roka. Ili pribavljanjem alibija od ljekara, što se i ranije radilo, ili čak iseljenjem iz zemlje.

Zato, smatra Radulović, valja biti oprezan i postepeno popularizovati vojsku, privoljeti sve više mladih da služe dobrovoljno, prije nego što se uvede neka obaveza.

Na kraju, da li priča o vraćanju vojnog roka u regionu miriše na nove sukobe?

“Kad ste u nestabilnom regionu, pa imate preko toga i nestabilan geopolitički kontekst, pa i najave od susjeda da pominju takođe obavezni vojni rok… sve to zajedno sluti da postoji priprema za eventualne konflikte”, kaže Radulović. Ipak dodaje:

“Ali to nije ključno. Ključna je dugoročna održivost sistema odbrane. Šta ako se nastavi opadanje broja ljudi?”, zaključuje.

Pitanje povratka vojnog roka izaziva različite reakcije među mladima, dok analitičari upozoravaju na potrebu privlačenja volontera i održivosti vojnih snaga u dugoročnom planu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79