Dačić pokazao dokaz da je Nauru povukla priznanje Kosova

Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje Kosova. Zamjenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio je srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću primjerak note koju su uputili srpskoj Ambasadi u Australiji.

U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrječila principima Rezolucije SB UN 1244.

Nema ni glavni grad: Država za koju vjerovatno nikad niste ni čuli povukla priznanje Kosova

“To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija”, naveo je Dačić.

“Ja sam prošle nedjelje rekao da je stanje kada je riječ o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus 5 zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status, ali uglavnom je riječ o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih”, rekao je Dačić, navodi se u saopštnju Ministarstva.

Kako je rekao, nastaviće se sa ovim aktivnostima, u cilju zaštite državnih i nacionalnih interesa i zaštite srpskih teritorijalnog integriteta.

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79