Dalija, Ivana, Bernardica, Emina, Sebija: Ko su supruge, djevojke i bivše supruge poznatih bh. političara i čime se bave

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Dragan Čović, Željko Komšić, Šefik Džaferović, Dino Konaković, Fahrudin Radončić, Zoran Tegeltija, Nermin Nikšić, Edin Forto, Fadil Novalić, Draško Stanivuković…

Svi znamo za ove političare, i svi ste manje – više, i ako ne pratite politiku, barem jednom u životu čuli za neko od ovih imena. Ali, koliko ste čuli za imena njihovih ljepših polovina, supruga, djevojaka, bivših supruga, te da li znate kako se zovu, čime se bave, ko su uopće?

Sebija Izetbegović

Vjerovatno najpoznatiji među svim ženama političara u BiH. Aktuelna je direktorica KCUS-a, te dugogodišnja članica Stranke demokratske akcije. Supruga je Bakira Izetbegovića, nekadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i dugogodišnjeg prvog čovjeka SDA.

Rođena je kao Građević 1960. godine u Podgorici, u Crnoj Gori. 1978. godine završila je sarajevsku III Gimnaziju, te upisala Medicinski fakultet. Od 1989. do 1990. godine radila je kao ljekar pripravnik na Klinici za plastičnu i rekostruktivnu hirurgiju pri Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu. Početkom rata u Bosni i Hercegovini, specijalizaciju je nastavila u Kliničkom centru „Sveti duh“ na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Snježana Dodik

Snježana je supruga prvog čovjeka manjeg bh. entiteta, ili prvog “baje” kod Srba u BiH i šefa SNSD-a, Milorada Dodika.

Snježana je po zanimanju ekonomski tehničar i nikad se nije bavila politikom. Komšije iz Aleksandrovca kažu da ljubav Milorada i Snježane datira još iz srednje škole i da je Snježana uvijek bila skromna i odana. Kažu i to da voli da se druži i uvijek rado ugosti prijatelje.

Bernardica Čović

Bernardica je supruga ‘prvog u Hrvata u BiH’, Dragana Čovića i šefa HDZ-a. Bernardica Čović je advokatica. Ona se ne bavi politikom, a o svom privatnom životu i suprugu gotovo nikad ne govori u javnosti, tako da se osim rijetkih zajedničkih fotografija o Čovićima vrlo malo zna.

Sabina Komšić

Sabina je supruga prvog čovjeka DF-a i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića.

Sabina je imala i izvjesnu dozu straha kad je Željko bio izabran u Predsjedništvo, smatrajući da to nosi i određen rizik, tako je pisala Gracija prije nekoliko godina. Sabina Komšić je nekadašnja studentica Građevinskog fakulteta, koji zbog ra tnih okolnosti nije završila, barem su tako pisali pojedini bh. i hrvatski mediji prije nekoliko godina. Više informacija o njoj nije poznato.

Vildana Džaferović

Vildana Džaferović je supruga aktuelnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

Prema pisanju Avaza, navodno je radila u Uredu za reviziju institucija BiH. Ipak, prije izvjesnog vremena Vildana Džaferović se penzionisala, navodno upravo na nagovor supruga, zbog njegove namjere da se kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Dalija Hasanbegović – Konaković

Dalija Konaković je supruga Elmedine Dine Konakovića, prvog čovjeka Naroda i pravde.

Radi kao novinarka na Al Jazeeri Balkans. Kako je i sama rekla u jednom intervjuu, radi od svoje 17. godine, bila je odličan student, pa je dobivala prestižne stipendije britanske i američke vlade i tako se školovala u inostranstvu, ali je tokom školovanja uvijek i svuda radila. Navela je da je tokom studiranja i mlađih dana živjela u brojnim svjetskim metropolama.

Azra Radončić

Azra je nekadašnja supruga predsjednika SBB-a, Fahrudina Radončića, a pojedini mediji u BiH za nju vole napisati da je ‘najbogatija samohrana majka’ u BiH.

Kako je pisala Slobodna Bosna još 2012. godine, 22. maja Azra i Fahrudin Radončić sporazumno su se razveli, da bi već u junu Azra u Općinskom sudu u Sarajevu podnijela tužbu protiv Fahrudina Radončića radi podjele imovine. Po prijedlogu Fahrudina Radončića, njegova bivša žena je postala vlasnica Avaza, zatim dionica u GIK OKO i dvoetažnog stana od 160 kvadrata u zgradi Importanea.

Već 5. jula Azra Radončić postala je vlasnica Avaza, a samo dan kasnije, prema ugovoru sačinjenom kod notara Samira Muslića, njen bivši suprug, kao jedini vlasnik Avaz-roto pressa, svoje vlasništvo je prenio na Avaz. Prema tom ugovoru Radončić je za 200 miliona KM Avaz-roto press, ‘ustupio’ Avazu, odnosno novom vlasniku te kompanije Azri Radončić.

Dušanka Tegeltija

Ona je supruga prvog čovjeka Vijeća ministara BiH, SNSD-ovog Zorana Tegeltije.

Diplomirani je ekonomista, a trenutno je zaposlena u Vladi RS-a kao pomoćnica ministra trgovine. Prema pisanju medija u BiH, iza sebe ima bogatu karijeru na raznim budžetima i odborima.

Nadija Nikšić

Nadija je supruga Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a. Nadija Nikšić je šefica ispostave Kantonalne porezne uprave u Konjicu.

Emina Forto

Supruga je premijera KS i člana Naše stranke, Edina Forte.

Emina Forto, prema pisanju medija, radi kao stomatolog u Domu zdravlja “Omer Maslić”. Nedavno ju je spomenuo Muhamed Ahmić, sada već bivši direktor JU Dom zdravlja KS, koji je rekao da je Emina Forto tražila njegovu smjenu.

Selvija Novalić

Ona je supruga federalnog premijera, Fadila Novalića, ali se o njoj ne može pronaći previše stvari na internetu. Brojni mediji su pisali da je aktuelni premijer FBiH krije od javnosti. Poznato je da sa Novalićem ima tri kćerke.

Ivana Maslarić

Još uvijek nije oženjen, a gradonačelnik Banjaluke trenutno je u vezi sa Ivanom Maslarić. Kako mediji saznaju, djevojka Ivana Maslarić iz Banjaluke.

Pripremio: Haris Ahbabović | Source.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79