Ko je Sena Hamzabegović, uhapšena zbog terorizma?

Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretres osobe, stambenih i pomoćnih objekata na jednoj lokaciju u Tuzli i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku

U zakonskom roku od 72 sata, koji je predviđen u predmetima za terorizam, osumnjičena će biti privedena u Tužiteljstvo BiH gdje će biti ispitana u svojstvu osumnjičene, te će biti predloženo određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Djelujući u koordinaciji i suradnji sa šefom Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, po dolasku u BiH, u zračnoj luci u Tuzli, lišili su slobode osumnjičenu Senu Hamzabegović (1960.) iz Tuzle, državljanku BiH i Švicarske Konferederacije.

Navedena osumnjičena je pod istragom zbog kaznenih djela financiranja terorističkih aktivnosti iz članka 202d. Kaznenog zakona BiH.

Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i financijske potpore, kao i na druge načine, pružala potporu državljanima Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratišitima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. “ISIL-a”, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “ISIL-om” koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Nakon lišenja slobode u Tuzli, izvrešen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

Tužiteljstvo BiH i partnerske sigurnosne agencije i institucije u BiH i inozemstvu, dulji vremenski period, prikupljali su informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

U zakonskom roku, koji za kaznena djela terorizma iznosi 72 sata, osumnjičena će biti predata Tužiteljstvu BiH na dalje procesuiranje – navode iz Tužilaštva BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79