Danas ističu mjere zabrane kretanja i okupljanja, nema kazni zbog maski i policijskog sata

17.12.2020. godine Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je naredbe koje su se primjenjivale od 21.12.2020. i trajale su 14 dana tj. do danas.

Da li će se Krizni stožer Federalnog ministarstva danas oglasiti po ovome pitanju, odnosno da li će se mjere produžavati ili ublažiti, još uvijek je nepoznanica.

No, donešene mjere zabrane su istekle upravo danas a odnosile su se na zabranjeno okupljanje ne više od 30 ljudi kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru te su se odnosile i na zabranu kretanja stanovništva na cijelom teritoriju Federacije BiH u vremenu od 23:00 do 5:00 sati ujutro narednog dana.

Ono što je zanimljivo kada su u pitanju kazne za ne nošenje zaštitnih maski i kretanje u policijskom satu, dr. Nedim Ademović ističe za politicki.ba Daljnjeg kažnjavanja nema sve dok se država ne vrati u legitimitet i okvire ljudskih prava i sloboda. Svi oni koji su kažnjeni na osnovu mjera kriznih štabova imali bi pravo da vrate novac koji su platili na ime novčanih kazni jer su kazne, očigledno, bile zasnovane na neustavnim aktima. Najnovija odluka Ustavnog suda BIH u predmetu broj AP-3683/20 je još jednom pokazala da je Bosna i Hercegovina daleko od evropske zajednice demokratskih država i naroda.

Daljnjeg kažnjavanja nema sve dok se država ne vrati u legitimitet i okvire ljudskih prava i sloboda. Svi oni koji su kažnjeni na osnovu mjera kriznih štabova imali bi pravo da vrate novac koji su platili na ime novčanih kazni jer su kazne, očigledno, bile zasnovane na neustavnim aktima.

Naravno, svako mora koristiti zakonom predviđene procedure, a što naši zakoni poznaju.

Naime, većina postupaka poznaje institut tzv. ponavljanja postupka na osnovu novih činjenica, a odluka Ustavnog suda BIH i proglašenje kao neustavnih mjere kriznih štabova jesu nove činjenice.

Ali, kada ćemo probuditi svijest o tome šta je država i šta smo mi, građani koji zajedno čine drutvo, političku nužnost koja stoji naspram države?

Kada ćemo postati svjesni koliko smo nesvjesni? Ovo je mnogo bitnije pitanje od onog prvog, konkretnog, kojeg je Ustavni sud BiH riješio.

Jer, Ustavni sud BiH je riješio samo jednu posljedicu naše dugotrajne, velike bolesti.

Kada odemo u neku razvijenu demokratsku evropsku državu možemo primijetiti koliko su oni razvijeni, a koliko smo mi nerazvijeni.

Međutim, da li smo svjesni da to što mi opažamo u materijalnom svijetu ne predstavlja ništa više no posljedicu stanja duha i intelekta tih država i društava. Da li smo svjesni da se svijest razvija, a posljedica tog razvoja se odražava u onom opipljivom, materijalnom svijetu. Nismo toga svjesni i, na žalost, tu nam ni Ustavni sud BiH ne može pomoći, mada je našu svijest trebalo davno neustavnom proglasiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79