Danas na Vijeću ministara: Prijedlog izmjena izbornog zakon po mjeri Dragana Čovića

Danas na Vijeću ministara: Prijedlog izmjena izbornog zakon po mjeri Dragana Čovića


Novi prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je upućen na razmatranje u Vijeće ministara BiH, donosi značajne promjene, posebno u načinu biranja članova Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Prema novom prijedlogu, članovi Predsjedništva BiH koji se biraju iz Federacije Bosne i Hercegovine – jedan Bošnjak i jedan Hrvat – bit će birani na poseban način. Dokument, koji je iznio HDZ, detaljno propisuje proces biranja članova iz reda hrvatskog naroda.

“Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata. Bit će izabran onaj koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet kantona, i to: Hercegovačko-neretvanskom, Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov”, navodi se u prijedlogu.

Dalje piše da, ako kandidat iz reda Hrvata nije izabran u skladu sa prethodnim odredbama, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje dva od pet pomenutih kantona.

“Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov”, navodi se.

Kad je u pitanju član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, on se bira na području bh. entiteta RS, po uslovima kao i do sada.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija