Danas se glasa o smjeni Nenada Nešića pred Predstavničkim domom PSBiH

Danas se glasa o smjeni Nenada Nešića pred Predstavničkim domom PSBiH


Danas će se pred Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) naći inicijativa za smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, Nenada Nešića.

Ovu inicijativu predložili su poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Razlog za ovu inicijativu je Nešićevo gostovanje na TV kanalu u Republici Srbiji, gdje je 21. maja ove godine uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima, što je dokazano na Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Poslanici SDA navode da je Nešić, na naročito grub način, uvrijedio žrtve genocida “stavljajući ih u kontekst vica”, čime je nanio bolne psihološke traume njihovim porodicama i cjelokupnoj javnosti.

Razmatranje amandmana na Ustav BiH

Također, na današnjoj sjednici će biti razmatrani i principi Prijedloga amandmana II. na Ustav BiH, koje su predložili poslanici Kluba DF-a: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš. Ovi amandmani predlažu izmjene u vezi izbora članova Ustavnog suda BiH, tako da bi, na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, četiri člana birao Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske.

Dopune zakona i druga pitanja

Poslanici će razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, koji je predložio poslanik Nihad Omerović, kao i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, predloženog od strane Doma naroda. Ustavnopravna komisija je utvrdila da predloženi zakon nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Na dnevnom redu će se naći i zahtjev poslanika Kluba SDA za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, te izvještaji o finansijskom poslovanju i Programski izvještaj BHRT-a za 2023. godinu, kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2023. godinu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija