Danas Zenica 42°C, Sarajevo 39°C: Toplotni talas do vikenda

Danas Zenica 42°C, Sarajevo 39°C: Toplotni talas do vikenda


Zenica je juče postavila novi avgustovski rekord ali danas ga obara. U 16h, službena mjerna stanica izmjerila je 42,0°C i to je najviša temperatura u ovom gradu od kako se vrše mjerenja.

Inače Sarajevo se nalazi na samo 1,0C od obaranja apsolutnog rekorda starog 78. godina koji iznosi 40,0C iz avgusta 1946. godine(trenutno je 39,1°C u hladu).

Rekordni su ugroženi i sutra. Toplotni talas do vikenda, a zatim preko potrebno osvježenje.

Vrhunac aktuelnog toplotnog talasa očekuje nas do vikenda. Zatim moguće kratkotrajno osvježenje!

Do vikenda pretežno sunčano i vruće vrijeme sa dnevnim temperaturama do oko 42°C. Opšta slika vremena sunce, ali uz dnevni razvoj naoblake samo se rijetko može javiti kakav izolovani pljusak sa grmljavinom. Zbog porasta vlage u vazduhu, pojačat će se i dojam sparine, a i noći tople.

U nedelju i ponedeljak(18.-19.08.) izgledna destabilizacija atmosfere, donosi je kratkotrajna hladna fronta. Vrućina će popustiti uz manje zahlađenje te nešto rasprostranjeniju pojavu padavina tih dana. Kako trenutno prognoze ukazuju osvježenje će biti na nekoliko dana, pa slijedi novo zatopljenje.

Ljeto se uglavnom nastavlja do daljnjeg, a nadolazeću kratkotrajnu frontu ne možemo okarakterisati kao “summerkiller”, obzirom da ne donosi značajniju vremensku prekretnicu piše BHMeteo


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija