Danijel Đukić iz Doboja osuđen na 13 godina zatvora zbog smrtonosne pijane vožnje

Danijel Đukić iz Doboja osuđen na 13 godina zatvora zbog smrtonosne pijane vožnje


Okružni sud u Doboju izrekao je 22. maja prvostepenu presudu Danijelu Đukiću (21) kojom se propisuje kazna zatvora od 13 godina zbog uzrokovanja smrti dvije osobe vožnjom u alkoholisanom stanju.

Advokat Mirnes Ajanović, koji zastupa oštećene roditelje smrtno stradalih Igora (2) i Nemanje (28) Šumatića iz Doboja, saopćio je da je Đukiću osim zatvorske kazne izrečena i maksimalna kazna oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od osam godina nakon izlaska iz zatvora.

“Sudski postupak je obilježen strašnom tragedijom koja je uništila ne samo roditelje žrtava, već i njihove prijatelje te čitavo društvo. Dva mlada života su ugašena zbog nepoštivanja osnovnih pravila sigurnosti na cesti od strane optuženog, koji je i ranije kršio saobraćajne propise brzim vožnjama i uživao u videoklipovima brze vožnje na društvenim mrežama,” naveo je Ajanović.

Prema Ajanovićevim riječima, Đukić je vozio u stanju teške alkoholisanosti (1,53 promila) i brzinom od najmanje 134 km/h na mjestu gdje je dozvoljena brzina 50 km/h.

“Optuženi je pokazao potpuno nepoštovanje prema ljudskim životima i zakonima društva. Njegova vožnja u pijanom stanju i divljačka brzina su neprihvatljive i neoprostive jer je ubio dvoje djece. Ali ono što je još šokantnije od samog čina oduzimanja ljudskih života obijesnom vožnjom optuženog u pijanom stanju jeste evidentno potpuno odsustvo empatije i žaljenja. Ni prije ni tokom suđenja nije pokazao niti trunku kajanja ili sažaljenja prema roditeljima žrtava. Njegova nezainteresovanost za tok suđenja dodatno je pojačala bolnu gorčinu ove strašne tragedije, posebno jer su roditelji Igora i Nemanje prisustvovali svakom suđenju i nikada im se nije obratio da bar izrazi kajanje,” objašnjava Ajanović.

U svom govoru, Ajanović je naglasio da optuženi nije imao milosti kada je pijan sjeo u vozilo i divljao cestom vozeći dva puta većom brzinom od dozvoljene.

“I društvo i svi mi, koje predstavlja ovaj sud, ne možemo i nemamo pravo imati milosti prema optuženom,” zaključio je Ajanović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija