Dedić: Za proljetnu i jesenju sjetvu umjesto 500.000 KM, izdvojit će se devet miliona KM

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva Šemsudin Dedić u današnjem obraćanju javnosti kazao je da je Vlada FBiH planirala značajna sredstva za prevazilaženje problema u privredi, a sve u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

– Kao što sam i najavio prije nekoliko dana Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva krenulo je danas u realizaciju seta mjera koje imaju za cilj povećanje obima poljoprivredne proizvodnje u FBiH. Izuztno je bitno da se u FBiH može tokom ovog perioda što više svaki građanin osloniti na domaću proizvodnju. U tom pravcu Vlada FBiH je danas na sjednici donijela odluku o izmjeni ovogodišnjeg programa poticaja. Najznačajnija izmjena odnosi se na planirana sredstva za pokretanje proizvodnje, proljetne i jesenje sjetve. Umjesto planiranih prvobitno 500.000 KM, danas smo izmjenom programa planirali sredstva od devet miliona KM, kako bismo pomogli poljoprivrednim proizvođačima – rekao je Dedić i dodao:

” Naši poljoprivredni proizvođači mogu očekivati sufinansiranje troškova nabavke sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava. Također, kroz jesenju sjetvu nastojat ćemo da osiguramo podršku ali i garanciju otkupa za proizvedene domaće proizvode – rekao je Dedić.

Dedić je kazao da su od kantonalnih ministarstava zatražili da osiguraju svim zainteresiranim poljoprivredim proizvođačima korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.

– Također, preporučili smo svim nivoima vlasti odgađanje plaćanja zakupnina i koncesijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednike kao i odgodu plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u periodu najmanje tri mjeseca od roka dospjeća u ovoj godini. Današnjim izmjenama programa ukinuli smo ograničenja za fizička lica, poljoprivredne obrte i pravna lica. Znači sve koji mogu proizvesti količine na svojim gazdinstvima Federacija će poticati – rekao je Dedić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79