Delić se žali: Ove godine iz budžeta izdvojeno 318 miliona KM za penzije, ali pitanje je koliko će to biti održivo

Delić se žali: Ove godine iz budžeta izdvojeno 318 miliona KM za penzije, ali pitanje je koliko će to biti održivo


Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, izrazio je zabrinutost zbog dugoročne održivosti penzijskog sistema u Federaciji BiH.

Tokom današnje izjave, Delić je naglasio da je iz budžeta do sada za penzije izdvojeno čak 318 miliona KM, no postavlja se pitanje koliko dugo će takav sistem moći opstati.

“Jutros smo analizirali prijedlog budžeta za izradu socijalne karte FBiH koju smo dobili od Svjetske banke. Taj revidirani prijedlog budžeta za izradu socijalne karte ćemo danas poslati Svjetskoj banci na usaglašavanje. Mislim da je kabinet premijera Federacije BiH Nermina Nikšića poslao pismo namjere za izradu socijalne karte FBiH prema Svjetskoj banci. To su već prvi konkretni koraci ka izradi socijalne karte Federacije BiH koja treba da bude svojevrsna ‘krvna slika’ svakog domaćinstva u kontekstu njegovog socijalno-ekonomskog stanja”, izjavio je Delić.

Delić je također istakao važnost izrade socijalne karte Federacije BiH, koja će omogućiti efikasnije usmjeravanje budžetskih sredstava ka najugroženijim kategorijama stanovništva.

“Svjedoci smo i vidjeli ste da smo imali jučer i sastanak sa penzionerima i da konstantno pregovaramo i dogovaramo određene stvari kada je ta populacija u pitanju i ne samo ta, često mi zaboravljamo i druge populacije i kategorije društva koje su u izuzetno teškom stanju. Bez povećanja broja radnika teško da možemo napraviti neke iskorake, a za povećanje broja radnika su potrebne investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Ja se nadam da ćemo uspjeti da istrajemo u tome”, dodao je ministar.

Prema njegovim riječima, revidirani prijedlog budžeta za izradu socijalne karte već je poslan Svjetskoj banci na usaglašavanje, a očekuje se da će ovaj dokument pružiti detaljan pregled socijalno-ekonomskog stanja domaćinstava u Federaciji.

Osim toga, Delić je naglasio potrebu za reformom tržišta rada kako bi se spriječio odlazak mladih ljudi iz države i podigao broj zaposlenih, što je ključno za stabilnost penzijskog sistema.

“Bez povećanja broja radnika i otvaranja novih radnih mjesta, teško ćemo ostvariti značajne pomake,” rekao je Delić.

Na sastanku sa sindikatima, ministar je još jednom ukazao na potrebu dugoročne strategije koja će omogućiti penzionom sistemu da izdrži nadolazeće izazove, uključujući starenje populacije i nepovoljan omjer između radnika i penzionera.

“Ove godine je, do sada, iz budžeta za sve penzije namireno 318 miliona KM. Jedini način kako da riješimo pitanje dugoročne stabilnosti penzijsko-invalidskog sistema je povećanje broja zaposlenih”, zaključio je Delić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija