Denis Bećirović tražio formiranje istražne komisije koja će utvrditi kako su povećane plate: Izetbegović suzdržan!

Denis Bećirović tražio formiranje istražne komisije koja će utvrditi kako su povećane plate: Izetbegović suzdržan!


Delegat Denis Bećirović (SDP) na današnjoj sjednici državnog Doma naroda je predložio formiranje istražne komisije koja bi trebala utvrditi kako je to došlo do povećanja plata i državnih funkcionera.

“Smatram da ljude ne treba lagati i da im treba reći punu istinu, bez obzira da li je to mjesec-dva pred izbore. Zato predlažem da dopunimo dnevni red, da uvrstimo tačku kao usvajanje zaključka o formiranju privremene istržane komisije koja bi najkasnije 10 dana od danas prikupila sve relevatne činjunice i obavijestila ljude kako su se povisile plate”, istakao je Bećirović.

Delegati iz SNSD-a i HDZ-a su ubrzo glasali nakon ove inicijative i odbili ovaj prijedlog. Bakir Izetbegović i Asim Sarajlić su bili suzdržani.

Podsjetimo, plate državnim službenicima pa tako i političarima su povećane u paketu kada se usvajao državni budžet. Tada je pod istom budžetskom stavkom pripremljen prijedlog da s epovećaju plate državnim službenicima. To je automatski značilo i povećanje plata i političara jer se nalaze na istoj budžetskoj stavci.

Potom su u javnosti uslijedile brojne kritike zbog takvog poteza političara, međutim uslijedil asu opravdanja da je bilo važno usvojiti budžet te da bi odbijanjem te stavke ispaštali i svi oni državni službenici poput vojnika, graničnih policajaca i drugih službenika koji su očekivali povećanje plate.

S obzirom da je u pitanju različit koeficijent za ministre ili zastupnike u odnosu na niže državne službenike, tako su plate političara povećane za oko 500 KM, a državnim službenicima tek nešto više od 100 KM. Ipak, nakon vala kritika mnogi političari su izašli u javnost s porukama kako će svoj dio donirati.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija