Dennis Gratz odgovorio na prozivke zbog promjene imena: Ja sam etnički Bošnjak i musliman

Dennis Gratz odgovorio na prozivke zbog promjene imena: Ja sam etnički Bošnjak i musliman


Političke aktivnosti Dennisa Gratza su često u drugom planu jer se u skoro svaku raspravu o njegovom integritetu oduvijek uplitala priča o promjeni imena. S vremena na vrijeme, on napiše nekoliko rečenica o tome.

Tako je bilo i ovaj put kada je reagovao zbog niza prozivki na društvenoj mreži Twitter, koje uglavnom dolaze od političkih oponenata, ali i onih koji zapravo pripadaju političkim opcijama koje su njemu trenutno bliske.

Na njegove stavove i sve što je pisao na Twitteru prethodnih dana, mnogi su kao protivargument iskoristili to da je “izdao” svoje ime i identitet – Muhamed Gracić te da mu se zbog toga ne može vjerovati.

O tome se oglasio s vrlo jasnom porukom o svom identitetu.

“FGR i pokoji kriptofašista me anonimno prozivaju za promjenu imena. Kao, to je islamofobija. Bagro, ja sam Dennis Gratz, bosansko-hercegovački građanin, etnički Bošnjak i musliman, doktor nauka i čovjek koji dinara nije uzeo od nikoga. A ko si ti?”, odgovorio je on na svom Twitteru.

Inače, Gratz je promjenu imena za Klix.ba komentarisao i prije 12 godina. Tada je objasnio da je to ime prvo koristio kao umjetničko, a da je kasnije iz inata i definitivno promijenio ime, vidjevši na koliki otpor je u društvu naišlo.”Ime nisam promijenio ni u Njemačkoj ni u Austriji, kako se navodi, već po povratku u BiH. Bavim se umjetnošću, pišem, slikam, snimao sam filmove i odabrao sam umjetničko ime. Uvidjevši na kakav otpor je naišla ta moja odluka u BiH, odlučio sam da to ime i zvanično uzmem, te sam ga i promijenio, i to iz inata. Ne pristajem, naime, na to da se o ljudima sudi na osnovu njihovog imena, smatram da je puno bitnije to kakvi smo ljudi i šta i kako radimo nego kako se zovemo. To je poruka koju sam time želio poslati. Oni koji me poznaju vrlo dobro znaju koliko držim do svog identiteta, a oni koji mi spočitavaju to što sam promijenio ime idu ispod granice pristojnosti, jer je to moje pravo”, rekao je 2011. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija