Deponija Uborak: Građani proglasili svoje mjesto opasnim za život

Članovi Inicijative “Jer me se tiče” postavili su simboličke oznake koje upućuju na opasnost na deponiji Uborak kod Mostara. Ovim činom, Inicijativa želi privući pažnju na ozbiljan problem smeća na ovoj lokaciji i potaknuti djelovanje gradske vlasti.

Iz Inicijative ističu da proglašavanje deponije Uborak opasnom zonom nije samo akt prkosa, već i očajnički poziv javnosti na pažnju i hitno djelovanje lokalnih vlasti. Osjećaju se napuštenima u svojoj borbi i naglašavaju da djelovanje vlasti mora biti usklađeno s interesima građana, kojima bi vlast trebala služiti.

Fuad Hujdur, član Inicijative, opisuje situaciju na deponiji Uborak kao izvan svih granica tolerancije i ističe da je postalo nepodnošljivo za ljude koji žive u blizini.

Problem nije samo smrad koji deponija proizvodi; problem je kako utječe na zdravlje ljudi, okolinu, biljke i životinje, kao i na širu regiju.

Edhem Čustović dodaje da je situacija kritična i da postoji nepravilno odlaganje otpada na deponiji, što nije u skladu s zakonima. Upravne vlasti su upozorene da se ozbiljno suoče s problemom i surađuju s Federalnim ministarstvom okoliša kako bi se pronašlo rješenje za ovaj problem.

Mještanin Husnija Greljo naglašava da ovaj kraj nema uvjete za život zbog onečišćenog zraka i vode. Poziva vlasti da djeluju kako bi riješile problem. Na kraju, ističe da će blokada deponije biti zadnje sredstvo ako se situacija ne popravi.

Borba građana za rješavanje problema smeća traje godinama, a Grad Mostar i Inicijativa su razmijenili optužbe i podnijeli sudski zahtjev. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, vršitelj dužnosti direktora JP Deponija, Mirhad Grebović, iznio je planove za proširenje prostora za deponiranje otpada kako bi se očuvala funkcionalnost grada. Također je najavio planove za proizvodnju goriva iz otpada i kompostiranje otpada kako bi se smanjila potreba za trajnim deponiranjem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79