Detalji akcije u Sarajevu: Tužilaštvo KS pustilo bombaše, pa se predomislilo i traži da jednog vrate

U saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo o akciji “Falkon’ javnost je obaviještena da je riješen slučaj bacanja bombe na kafić Square 48.

Sve se desilo prije nekoliko dana, a u medijima su se pojavile špekulacije da je ispaljena zolja. To se ispostavilo kao netačno.

Iz MUP-a KS večeras su saopćili da su zbog ovog slučaja uhapšene tri osobe.

“E.M., H.P. i I.H., svi nastanjeni u Sarajevu, lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su aktiviranjem dvije nepoznate eksplozivne naprave dana 13.12.2022.godine u ul. Zmaja od Bosne oštetili ugostiteljski objekat ‘Square 48’.

Nakon završene kriminalističke obrade, po uputi dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, navedena lica E.M., H.P. i I.H. su otpuštena iz službenih prostorija, dok će Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima nadležnom tužilaštvu biti dostavljen redovnim putem”.

Poznato ko je aktivirao eksplozivnu napravu u nargila baru Square

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Upravo je ovaj drugi dio sapćenja zanimljiv.

Kako Raport nezvanično saznaje, nakon što je Tužilaštvo KS pustilo na slobodu (!?) trojicu bombaša, predomislili su se i sad traže jednog nazad!

Naime, tužilac je naredio MUP-u da pusti svu trojicu uhapšenih nakon obrade. Vrlo brzo u MUP je stigao poziv iz Tužilaštva KS u kojem su od MUP-a tražili da ipak jednog vrate!

Inače, kako je Raportu rečeno, ova trojka podmetnula je eksplozivnu napravu kod kafića Squer 48. S obzirom na to da nisu bili sigurni da su posao dobro odradili, oni su se vratili na lice mjesta. Onda su postavili još jednu eksplozivnu napravu.

Na popularni šiša bar u Sarajevu nije ispaljena zolja

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo po ovlaštenju dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršili su uviđaj na mjestu događaja na područje općine Novo Sarajevo, kojom prilikom je, prema preliminarnom nalazu ovlaštenog vještaka utvrđeno da se radi o aktiviranju nepoznate eksplozivne naprave koja je aktivirana na jednom ugostiteljskom objektu.

Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na objektu nastupila materijalna šteta.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo nastavljaju dalji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za ovaj događaj.

Imajući u vidu da su pojedini mediji prenijeli vijest da se radilo o upotrebi raketnog bacača “zolje”, ovom prilikom naglašavamo, a shodno, do sada prikupljanim saznanjima i tragovima izvršenja krivičnih djela kvalifikovanih kao “Izazivanje opće opasnosti” i “Oštećenje tuđe stvari”, da nisu tačni takvi navodi o navodnoj upotrebi “zolje”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79