Detalji iz sudnice: Muriz Memić i Ifet Feraget smirivali publiku. Ljudi su plakali

Hasan Dupovac i Alisa Mutap moraju u zatvor. Tako je odlučilo Apelaciono odjeljenje Suda BiH današnjom presudom u predmetu Zijad Mutap i drugi u kojem se optuženima sudilo za prikrivanje dokaza i načina na koji je stradao mladić Dženan Memić u februaru 2016. godine.

Prema presudi drugostepenog Apelacionog vijeća, Dupovac je osuđen na tri godine zatvora, a Alisa Mutap na dvije i po. S druge strane, Alisin otac Zijad, policajac Josip Barić i recepcioner hotela Crystal Muamer Ožegović su oslobođeni optužbi.

Obrazloženje osuđujućeg dijela

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Staniša Gluhajić je u obrazloženju presude Alisi Ramić, između ostalog, je kazao kako je Vijeće utvrdilo da je počinila djelo lažno davanje iskaza koje se može počiniti i šutnjom. Kazali su da je tom prilikom izvršen uvid u njene dvije izjave koje je 2016. godine davala kao svjedok, jednu Hasanu Dupovcu i drugu tadašnjem postupajućem tužiocu kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Merisu Ćati.

“Utvrdili smo da tom prilikom nije govorila istinu”, kazao je predsjedavajući Gluhajić.

Kazao je da je na osnovu medicinske dokumentacije doktora Hamze Žuje utvrđeno kako je Dženan imao samo povredu glave i da nije bilo povreda koje bi ukazivale na to da je bila saobraćajna nesreća na šta je istragu usmjeravala Muta.

“Označila je svog bivšeg momka Mirzu Ploskića da bi mogao imati motiv za tako nešto, a kasnije se ispostavilo da to nije istina”, kazao je.

Podsjetio je da je odbrana Alise Mutap ukazivala na amneziju kao razlog njene šutnje, ali ustanovio i to da se ovo krivično djelo može počiniti i šutnjom.

Objasnio je da je Apelaciono vijeće obratilo posebnu pažnju na zdravstveno stanje Alise Mutap i ustanovilo da nije imala potres mozga. Apelaciono vijeće smatra i da niko od doktora nije utvrdio ni da je Alisa imala psihogenu amneziju, “a i da je imala, ona kratko traje”

“Medicinska dokumentacija potvrđuje da je nakon događaja bila svjesna i komunikativna. Apelaciono vijeće je ustanovilo da je stvarala privid da se ne sjeća događaja”, kazao je i dodao da je Alisa samo stvarala privid da se ne sjeća šta se desilo i sjesno prešutila detalje.

Gluhajić je kazao da je ovakve slučajeve potrebno adekvatno kazniti kako se više ne bi ponavljali.

Što se tiče Dupovca, u osuđujućem dijelu Apelaciono vijeće je kazalo kako je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, odnosno da je prekoračio službena ovlaštenja.

Gluhajić kaže da je Dupovac “na prevaran način” ubijedio zaštićenog svjedoka M 10 da mu doveze Renaul Clio, iako je znao da ono nije učestvovalo u nesreći.

Apelaciono vijeće je utvrdilo i to da je Hasan Dupovac za određene radnje iz predmeta sudski nalog dobio tek naknadno “što je nedopustivo”.

“Ovakvim postupanjem nanio je štetu drugima. Radnje optuženog su uticale na nerealno dugo trajanje istrage. Vidi se svijest optuženog i volja tokom ovih radnji. Apelaciono vijeće je došlo do zaključka da je s umišljajem učinio krivično djelo”, kazao je Gluhajić.

Obrazloženje oslobađajućeg dijela

Kada je u pitanju oslobađajući dio, predsjedavajući Vijeća prvo se osvrnuo na ono što se čitavoj grupi stavlja na teret riječima da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje organizovane kriminalne grupe.

Preciznije, Gluhajić kaže da su dokazi Tužilaštva bili nedovoljni za Apelaciono vijeće da van razumne sumnje utvrdi da su počinjena krivična djela koja se optuženima stavljaju na teret.

Vezano za oslobađajući dio koji se tiče Alise Mutap, Apelaciono odjeljenje kaže da Tužilaštvo nije dokazalo da je Alisa kao član organizovane kriminalne grupe poduzimala radnje da prikrije krivično djelo.

Vezano za Zijada Mutapa, Apelaciono vijeće je kazalo kako se u njegovim radnjama ne vide elementi krivičnog djela.

“Ne radi se o osobi koja je na službenoj dužnosti ili koja ima jak društveni utjecaj da bi mogla počiniti djelo koje mu se stavlja na teret”, kazano je.

Vezano za oslobađajući dio za Hasana Dupovca, Apelaciono odjeljenje smatra da Tužilaštvo nije dokazalo da je on bacio plavu kovertu s dokazima s mjesta nesreće u kantu za smeće. U detaljnom obrazloženju kažu da je i tadašnji postupajući tužilac Meris Ćato svjedočio da je Dupovcu rekao da ti dokazi ne važe jer su prikupljeni dan nakon događaja.

Kada je u pitanju obrazloženje zašto je policajac Josip Barić potpuno oslobođen optužni, Apelaciono odjeljenje kaže da nije utvrdilo da je Barić postupio protiv zakona kad je razgovarao s Alisom Mutap ispred KUM-a kobne noći. Apelaciono vijeće u obrazloženju kaže da je Barić sačinio službene zabilješke tih razgovora.

Kada je u pitanju krvavi džemper Alise Mutap za šta Tužilaštvo Barića tereti da ga namjerno nije izuzeo, Apelaciono vijeće je poručilo da su to samo špekulacije Tužilaštva. Kažu da nema dokaza kako je krv na džemperu pripadala nekom trećem licu i da Barić zbog toga nije izuzeo džemper.

“S mjesta događaja su također izuzeti uzorci krvi i utvrđeno je da pripadaju samo Alisi i Dženanu, nije bilo nikakvog trećeg lica”, kazao je predsjedavajući.

I konačno, vezano za Muamera Ožegovića, kojeg Tužilaštvo tereti da je izbrisao snimke s hotela Crystal, Apelaciono vijeće je utvrdilo da nije samo on imao pristup kompjuteru na kojem su snimci.

“Pristup su imala i četiri recepcionera i neki konobari”, kazano je.

Nadalje, Apelaciono vijeće je utvrdilo na osnovu iskaza svjedoka da je Ožegović na stiker napisao za koje dane i koje termine policija traži snimke, što je suprotno onome što Tužilaštvo tvrdi “da je samo on znao koji snimci im trebaju”.

“Ni vještačenje nije potvrdilo da je on izbrisao snimke”, kazao je Gluhajić aludirajući na to da je sudski vještak Irhad Kos samo utvrdio da prekidanje kabla i nestanak struje nije moglo uticati na brisanje snimka.

Detalji iz sudnice

U trenutku kad je predsjedavajući kazao da su Alisa Mutap i Hasan Dupovac krivi, uslijedio je gromoglasan aplauz na desetine prisutnih osoba. Od aplauza predsjedavajući nije mogao nastaviti s čitanjem presude, pa su Muriz Memić i Ifet Feraget morali smirivati publiku.

Među 50-ak prisutnih u sudnici, barem polovica ih je plakala kad je Apelaciono vijeće saopćilo da su Dupovac i Mutap krivi.

Suđenju nije prisustvovao niko od advokata ni optuženih osim Muamera Ožegovića i njegovog branioca.

Muriz Memić i kćerka Arijana su nakon presude primili brojne čestitke.

Oduzimanje i vraćanje predmeta

Nakon što je izrekao kazne za Alisu i Hasana, predsjedavajući Apelacionog vijeća je istakao da će im biti oduzeti predmeti i to kako slijedi:

Dupovcu su oduzeta dva mobitela, jedan iPhone i jedna Nokia te USB, a od Alise iPhone 11 Pro, Samsung, USB i dva laptopa.

Zijadu Mutapu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću će biti vraćene ranije oduzete stvari i to kako slijedi:

Zijadu dva mobitela, kartice s natpisima ‘Muriz Memić intervju’, centralna jedinica i laptop, Josipu centralna jedinica, mobitel i laptop, a Ožegoviću tri mobitela, dva Samsunga i jedna Nokia, centralna jedinica i laptop.

Na osuđujući dio presude odbrana i Tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79