Detalji likvidacije Mehmeda Ramića: Profesionalne ubice su ga trebale ubiti još ranije

Detalji likvidacije Mehmeda Ramića: Profesionalne ubice su ga trebale ubiti još ranije


Kabaš mu je rekao: “Sad si prošao ovako, drugi put ćeš dobiti metak u glavu”

Nihad Bjelak, svjedok Tužilaštva KS u predmetu koji se vodi protiv Amela Jašarevića, Edvina Imamovića i Igora Zuke, otkrio je nove detalje u slučaju ubistva Mehmeda Ramića, kojeg su pomenuta trojica prije godinu dana presreli na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići i ispalili u njega više od 30 metaka.

– Amel Jašarević je profesionalni ubica kao i Adel Kabaš, sa kojim je radio u Holandiji ali i drugim zemljama EU. Sve će se otkriti raspakivanjem aplikacije Sky u narednom periodu. Jašarević je 8. decembra prošle godine pokušao ubiti Mehmeda Ramića, ali to nije učinio jer je Kabaš kasnio. Ramića su planirali ubiti u sarajevskom naselju Pofalići i sve mi je ovo poznato jer mi je ispričao Ramić koji je ubijen dva dana poslije, 12. decembra prošle godine, rekao je danas Bjelak u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Za Adelom Kabašem, koji se također tereti za ovaj zločin, još uvijek se traga. Bjelak je, odgovarajući na pitanja tužiteljice Jasminke Knežević, kazao da je Ramića 8. decembra prošle godine, na parking u naselju Pofalići “namamio Ajdin Tabaković koji je radio za optuženog Jašarevića”.

– Jašarević je Tabakovića, koji je radio kao dispečer u taksi službi, prisiljavao i vrbovao da prodaje drogu za njega. Ramić je Jašareviću smetao jer mu je pravio smetnju u poslu i jer je Tabakoviću govorio da to ne radi jer ima dijete i dobar posao, a i već su ga hapsili zbog droge. Tabaković je 8. decembra prošle godine Ramiću rekao da ga prati u vozilu jer mu ima nešto reći. Ramić je to i uradio jer je bio prijatelj sa njim. Na parking je stigao Jašarević sa pištoljem i rekao Ramiću: “Sad ću te likvidirati, sad u te ubiti, ne mislim te ranjavati”. Ne znam zašto nije upotrijebio oružje. Vratio je pištolj za pojas i otišao. Kabaš mu je kasnije rekao: “Sad si prošao ovako, drugi put ćeš dobiti metak u glavu”, ispričao je Bjelak.

On se sa Ramićem vidio i u noći ubistva.

– Mehmed mi je kritične večeri rekao da se sreo sa Tabakovićem i da su izgladili odnose. Poslije je otišao na Grbavicu da pije čaj s prijateljima, a ubrzo sam na portalu vidio da je bila pucnjava. Kada sam vidio Peugeot shvatio sam da je Ramić ubijen, dodao je Bjelak.

Dodao je da je preko prijatelja saznao da “Jašarević i ostali” planiraju da ubiju i njega.

– Osjećam se ugroženo. Strah me je za ličnu sigurnost, ali vidjet ćemo ko će s kim izaći na kraj, rekao je Bjelak nakon čega je dobio pljesak iz publike u kojoj su sjedili njegovi prijatelji.

Aplaudirali su i kada sutkinja Indira Jahić nije dopustila advokatici Dijani Hasić, koja zastupa Jašarevića, da pita svjedoka na razlike koje je uočila tokom njegovog današnjeg svjedočenja i iskaza koji je dao tokom istrage.

Jašarević je Bjelaka pitao da li se može reći da je on osoba iz “kriminalnog miljea”, na šta je Bjelak odgovorio: “Ne može”. Drugooptuženog Imamovića je zanimalo da li je Bjelak prodavao drogu.

– Ja sam za svoja djela odgovarao i ne vodi se krivični postupak protiv mene, pojasnio je svjedok koji je kazao i to da je ranije posuđivao novac Imamoviću ali mu on nije htio da ga vrati. Imamović je na to rekao: “Sky će pokazati da li je to bio novac”.

Sutkinja Jahić je prekinula ovu diskusiju navodeći da je “ovo izvan optužnice”. Naredni pretres je zakazan za 28. decembar kada bi iskaze trebala dati tri svjedoka. Dva svjedoka ubistva, Enes i Azra Behlulović su zatražili da svjedoče iz posebne prostorije.

Behlulović je kao razlog naveo “zabrinutost za sigurnost svoje porodice”. O tome će odlučiti Sud naknadno piše Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija