Detalji sa ročišta u aferi “Asim”: Sarajlić se izjasnio da je dobrog imovinskog stanja, “mlada je završena 300 posto”

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi u Općinskom sudu Sarajevo pred sutkinjom Amelom Skrobo-Kadrić otvoren je glavni pretres koji se zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi vodi protiv Asima Sarajlića, visoko pozicioniranog i utjecajnog člana SDA, te Huseina Delalića i Muhameda Šehovića.

Sutkinja je prije čitanja optužnice uzela lične podatke od optuženih.

Tako se Sarajlić izjasnio da je dobrog imovnog stanja, dok su Delalić i Šehović kazali da su srednjeg imovnog stanja, prenosi Raport.

Optuženi Sarajlić i Delalić dodali su da su služili vojsku s tim da je Delalić svojevremeno odbio primiti odlikovanje Zlatni ljiljan.

Nakon toga tužilac Darko Soldat je pročitao optužnicu koju će dokazivati u nastupajućem suđenju.

Kako je Soldat predočio optuženi se terete da su od 20. do 25. februara 2020., prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalnog odbora Sarajevo, na kojem su predloženi kandidati bili Semir Efendić i Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak sa delegatom Velidom Tvrtkovićem.

Tvrtkoviću su obećali da će, korištenjem svog utjecaja na osnovu pozicija unutar stranke, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija na kojoj su na rukovodećim mjestima kandidati SDA, ukoliko na izborima svoj glas da Prevljaku.

Kako je rekao tužilac optuženi su Tvrtkoviću kazali da su na isti način “namjestili” izbore za gradonačelnika Sarajeva, kada je na tu poziciju imenovan Abdulah Skaka.

Soldat je također opisao da je u sarajevsko naselje Hrasno Šehović dovezao Tvrtkovića nakon čega je prešao u Audi u kojem su ga čekali Sarajlić i Delalić.

Tu su mu rekli da će na viber dobiti glasački listić na kojem je zaokruženo ime Semira Efendića da mu može pokazati ako ga bude pitao za koga je glasao.

U povratku mu se Šehović obratio riječima: “Mlada je završena 300 posto”, aludirajući da će njegova supruga dobiti posao.

Tužilaštvo namjerava saslušati tri svjedoka i izvesti više od 70 dokaza od kojih je najviše dokumentacije vezane za namještene izbore,kao i listinzi telefona optuženih i nalazi sudskih vještaka.

Sarajlićeva odbrana koju čine advokati Nermin Mulalić i Fahrudin Ibrišimović mišljenja je da do ovog postupka nije ni trebalo doći ako se uzmu u obzir stavovi sudija za prethodni postupak.

“Po uputi Asima Sarajlića nismo tražili obustavu postupka, je ne želi da se stekne dojam da se proces odugovlači”, naveo je Mulalić, te je dodao da je ključni dokaz videosnimak s kojim Tužilaštvo nije postupalo s dužnom pažnjom.

Mulalić je naveo da Sarajlićeva krivična odgovornost ne postoji te da će se to tokom suđenja dokazati.

Advokatica Marsela Bajramović koja u zamjeni zastupa Delalića nije željela iznositi uvodnu riječ jer bi time otkrila taktiku odbrane.

Šehovićeva braniteljica Nina Karačić tvrdi da je snimkom koji je krunski dokaz tužilaštva manipulirano, jer ne postoji mogućnost da glas bude toliko jasan ako se snima mobitelom.

“Također, zakon vrlo jasno kaže da se osoba može snimati samo naredbom suda. Ovaj svjedok je to učinio iz ličnih interesa jer je želio da se izbori ponove”, kazala je Karačić, dodavši da je ovo suđenje predstava za javnost.

Sljedeće ročište zakazano je za 9. septembar, kada će svjedočiti Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad (Stranka za BiH) i Alma Čolo (SDA), prenosi Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79